Screen Shot 2019-09-03 at 08.32.05

Waarom is luisteren naar je partner soms zo moeilijk?

‘Hij luistert niet naar me wanneer ik vertel wat mijn moeder nu weer gezegd heeft’ of ‘zij luistert niet naar me wanneer ik vertel over het lastige gesprek met een klant.’ Klinkt deze veel gehoorde klacht je bekend in de oren? Misschien zijn jullie al lange tijd bij elkaar en denk je te weten wat die ander gaat zeggen. Hierdoor sluipt het er ongemerkt in om met een ‘half’ oor te luisteren. Je hoort de ander wel, maar je luistert niet echt. Maar waarom is luisteren eigenlijk soms zo verdraaid lastig?

Verwijten

Als je partner communiceert in de vorm van verwijten, ben je vooral bezig om jezelf te verdedigen en niet meer met luisteren. De intonatie waarmee iets gezegd wordt, kan er ook voor zorgen dat je de woorden simpelweg niet meer hoort. Als je partner probeert om werkelijk te praten over wat hij/zij zelf voelt en de beschuldigingen achterwege laat, vergroot dat de kans dat jij met een open hart kan luisteren. Aan jou de taak om je aan te leren niet alles wat de ander zegt, op jezelf te betrekken.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Ook kan het zijn dat je je snel verantwoordelijk voelt voor (de gemoedstoestand van) je partner. Je luistert niet meer naar wat hij/zij zegt, maar springt meteen in de probleem-oplossende-houding. Het is verstandig als je partner zich realiseert dat het probleem van hem/haar is. En voor jou is het goed om te onthouden dat jij niet verantwoordelijk bent voor je partner en voor alles wat hij/zij voelt. Vaak zoekt de ander niet direct een oplossing, maar slechts een luisterend oor om de dingen van zich af te praten.

De volgende tips kunnen helpen om beter te leren luisteren:

  • Beperk de tijd waarin je partner kan praten over zijn/haar probleem (tot bijvoorbeeld maximaal tien minuten)
  • Kijk elkaar tijdens het gesprek in de ogen zodat er geen ruimte is voor afleiding
  • Plan een paar keer per week een moment om met je partner te praten zodat de emoties minder hoog oplopen
  • Kies een goed moment om dingen aan de orde te stellen (dus niet tijdens zijn favoriete TV-programma of wanneer zij gestrest voor haar werk is)

Door goed te luisteren naar de ander, voelt die zich gehoord en daarmee gezien. Het is niet altijd eenvoudig, maar zeker de moeite waard want als je naar elkaar luistert, kun je weer beter met elkaar praten. Zoals Omdenken mooi omschrijft: ‘Luisteren kan zoveel zeggen,’

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: