Screen Shot 2019-06-26 at 16.34.49

Love online

De vraag ‘Zeg, waar heb je je schattebout eigenlijk ontmoet?’ wordt hoe dan ook een keer gesteld als je vanwege de vlinders in je buik een glimlach van oor tot oor hebt. Welk antwoord geef je op die vraag als je elkaar online hebt ontmoet? Soms lees je in presentatieteksten dat als er sprake is van een serieuze klik “ ik best wil liegen tegen je ouders over onze ontmoeting op een datingsite”.  En dat terwijl de meeste mensen juist een account hebben aangemaakt in de hoop online zijn/haar darling te vinden, omdat ze die in de supermarkt simpelweg niet zijn tegengekomen. En nee, ook de kroeg bood geen uitkomst op liefdesgebied. Aangezien het leven te druk is met werk, kinderen, regelingen met exen en de verplichte twee uur sport per week, hebben velen al jaren geen kroeg van binnen gezien. Dus online daten biedt in sommige – en hopelijk steeds meer – gevallen een uitkomst om sowieso eens iemand aan je ouders te kúnnen voorstellen. 

Wereldwijd zijn miljoenen mensen virtueel aan het daten geslagen. De snelheid en gemak waarmee je thuis languit op de bank in je onesie een chat kan beginnen, heeft die enorme massa van potentiële liefdeskandidaten, ook zeer benaderbaar gemaakt. Uit een enquête van de Volkskrant in samenwerking met Rutgers kenniscentrum seksualiteit (onder 1015 Nederlanders > 18 jaar) blijkt dat 19 % van de ondervraagden ooit een profiel heeft gehad op een datingapp of -site. “En ook al is afspraakjes maken met een schermpje veel populairder bij het jongere deel der natie, het verschijnsel is zo ver doorgedrongen in onze samenleving dat 52 % van alle ondervraagden vindt dat online daten net zo normaal is als de traditionele variant”.* Een hoopgevend percentage om zonder schroom te vertellen dat je je vlam online hebt ontmoet. 

Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, vermoed ik dat vooral bij de groep van mensen die al jaren in een relatie zitten met iemand die ze in real life op school, de werkplek of sportclub hebben ontmoet, anders tegen online daten aankijken. Als je geen ervaring hebt met de virtuele versierplek en je je ook niet kan voorstellen je ooit op dat pad te begeven, is een ontmoeting in levende lijve nu eenmaal wat je gewend bent. Een van de bijzondere kanten van online daten is juist de “dubbele ontmoeting”. Eerst is er online een klik met leuke chats heen en weer die maken dat je wel heel nieuwsgierig wordt naar de persoon achter die grappige berichtjes. En als het eindelijk zover is, is daar de ontmoeting “in het echie” waar je iemands houding en lach kan zien. En ja, dat is net zo spannend als je geliefde aan je ouders voorstellen!

* Voor de enquête van de Volkskrant in samenwerking met Rutgers kenniscentrum seksualiteit, zie VK 25 juni 2019

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: