Screen Shot 2018-11-09 at 13.56.50

Uiterlijk wel/niet belangrijk?

De uitdrukking “het oog wil ook wat” zou als bewijs kunnen dienen dat uiterlijk inderdaad belangrijk is. Het is in ieder geval een onderwerp dat de gemoederen erg bezighoudt, niet in de laatste plaats onder jullie, happy pancakes. Soms lijkt iemand heel makkelijk als hij schrijft “ik heb geen eisen” totdat eraan toegevoegd wordt “wel vind ik blond haar een must”. Over het algemeen kan het als het om uiterlijkheden gaat, in presentatieteksten twee kanten op gaan: wat vind je aantrekkelijk in een ander, dan wel – bij wijze van ontboezeming – wat vind je minder aantrekkelijk aan je zelf? 

De wensen die men heeft voor de looks van een mogelijke match hebben vaak een praktisch tintje. Veel langere vrouwen zoeken een man van minimaal 1.85 meter “omdat ze graag hun collectie hakken uit de kast willen halen”. Daartegenover staan de mannen die een voorkeur uitspreken voor een bepaalde maximaal lengte, omdat ze het niet leuk vinden als een vrouw boven hen uitsteekt. Soms leest men over gladgeschoren kinnen want “dat zoent fijner”.  En verder ziet men de algemene persoonlijke voorkeuren voorbijkomen in presentaties, zoals “slank” (al dan niet met gewenste aantal kilo’s erbij) en “een man met een lekkere bos haar” (boven een bepaalde leeftijd niet altijd een vanzelfsprekende combinatie). 

Over tatoeages wordt zoveel geschreven dat er een apart blog aan gewijd zou kunnen worden. Niet iedereen is er van gecharmeerd wat voorzichtig omschreven wordt als “ik vind tattoos niet altijd een aanwinst op iemands lichaam”. Verrassend genoeg zijn de inked liefhebbers zelf soms bijna verontschuldigend over de kunstwerken op hun lichaam. “Ik heb tatoeages, maar die zie je niet altijd” of “ja, ik heb tattoos, maar ze zijn heel klein”.

Het woordje “maar” zie je sowieso vaker als men minder positief is over zijn/haar eigen uiterlijk. “Er zitten een paar kilootjes te veel aan, maar ik kan nog verre wandelingen maken”. “Ik ben volslank, maar dan heb je iets extra’s om vast te houden”. “Ik ben niet moeders mooiste, maar ik heb een hart van goud”.

De Engelsen hebben de mooie uitdrukking “beauty is on the eye of the beholder”, schoonheid is in de ogen van de persoon die naar je kijkt. Misschien ziet die ander niet het extra kilootje, maar vooral de persoon met wie hij/zij kan gieren van de lach. En waarom moet je moeders mooiste zijn, als je al de mooiste bent in de ogen van die leuke match?

Duidelijkheid over voorkeuren voor iemands buitenkant kunnen ongetwijfeld eventuele teleurstellingen voorkomen. Maar dat geldt voor beide kanten, want zeg nou eerlijk…je hebt toch ook geen zin om aan onmogelijke eisen te voldoen? Het oog van de ander wil misschien wat, maar jouw zelfvertrouwen ook! 

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: