Ook in de liefde is het geven en nemen
In elke persoonlijke relatie gaat het om geven en nemen en is de stelregel dat je niet kan verwachten te blijven ontvangen als je zelf niet iets geeft. Als de balans tussen geven en nemen verstoord raakt, zal dat een van de partners het gevoel geven dat hij/zij niet genoeg uit de relatie krijgt. Heb je weleens een relatie gehad waarin jij degene was die alsmaar gaf, terwijl je partner zonder blikken of blozen vooral ānamā? Partners die alleen maar geven en daar niets voor terug willen, kan echter ook problematisch zijn.
Twee voorbeelden*:
- Peter en Karin wonen al jaren samen. Karin is een zorgzaam type en doet het hele huishouden, inclusief het strijken van Peters overhemden. Ze vergezelt Peter naar zijn sportwedstrijden en naar de bioscoop voor actiefilms waar ze niet erg dol op is. Op een dag vraagt Karin of Peter met haar mee wil naar een theatervoorstelling. Dat wil hij niet. Karin is hevig teleurgesteld en begint alle keren dat Peter niets voor haar deed, op te sommen.
- Marlies heeft een drukke week achter de rug. Een van de kinderen was ziek, de kat was weggelopen en ze moest een belangrijk project voor haar werk af krijgen. Haar man Erik biedt aan om het huis schoon te maken, maar ze zegt dat dat niet hoeft omdat hij het toch niet goed zal doen. Tegelijkertijd is Marlies zo moe dat ze ās avonds uitgeteld haar bed inrolt en geen puf heeft om met Erik bij te praten.
In beide gevallen zit er iets scheefs tussen geven en nemen. Bij geven en nemen gaat het er om dat je wat voor een ander over hebt. Er is niks mis met een offer kunnen maken, maar je zult ook dan altijd je eigen grenzen in de gaten moeten houden. Misschien kan Karin een volgende keer bedanken voor een actiefilm. Als je elkaar iets gunt, zal dat een positief effect op je relatie hebben. Zo kan Marlies het aan Erik gunnen om haar te helpen, iets waar ze beiden plezier van zullen hebben.
Als mensen denken dat hun partner iets voor ze doet, voelen ze zich dankbaar. Mariko Visserman** (Vrije Universiteit van Amsterdam) heeft voor haar onderzoek partners een dagboek laten bijhouden hoeveel offers ze hadden gemaakt en hoeveel ze dachten dat hun partner voor ze over had. Opvallend was dat mensen alledaagse opofferingen vaak niet blijken te zien. Wel ongeveer 50% wordt gemist! Gelukkig denken partners ook vaak dat hun geliefde iets voor ze opgeeft, terwijl die dat zelf niet zo ervaart. Dat is niet erg. Het mooie is dat ook als het een illusie was, mensen zich dankbaar voelen.
*De voorbeelden zijn ontleend aan een online blog āThe importante of give and take in relationshipsā (november 2015)
**’Lang leve de liefde,’ Quest (januari 2018)

There are no comments
Add yours