Screen Shot 2019-10-01 at 21.49.03

Online daten en “ze leefden nog lang en gelukkig?”

Hoewel het aanbod van leuke mannen en vrouwen online groter is dan die je tegenkomt bij de groenteafdeling van de supermarkt, is het toch zeer aangenaam als je in de online dating wereld iemand treft met wie het leuk chatten en uiteindelijk daten is. Als daar vervolgens ook een vaste verkering uitrolt (ja beste mensen, het komt echt voor!), kan de vlag helemaal uit. Nu blijkt uit onderzoek ook nog dat stellen die elkaar via de digitale snelweg hebben leren kennen, langer bij elkaar blijven.* Zo laat een studie uit 2013 met bijna 20.000 deelnemers** zien dat de kwaliteit van de relatie van mensen die elkaar online hebben ontmoet, hoger is en het percentage van mensen die uit elkaar gaan, (tot wel 25%) lager is. 

Onderzoekers denken dat een gelukkigere relatie wellicht te maken heeft met juist het ruime aanbod van mogelijke liefdespartners waardoor je selectiever kan zijn in je keuze. Het kan ook zijn dat je wellicht beter bij iemand past die je online hebt leren kennen, maar in het echte leven niet zou zijn tegengekomen. Daarbij komt dat stellen die elkaar via een datingsite hebben leren kennen, beter met elkaar lijken te communiceren. Hoe kan dat?

Presentatieteksten zijn er uiteraard om een ander een beknopt inzicht in jou te geven, maar toch ook zeker om zelf even bij stil te staan. Wat vind je belangrijk in het leven? Wat verlang je van/in een ander? Jezelf kennen is een eerste stap om erachter te komen wat je bij een partner belangrijk vindt. Dit kun je communiceren via je presentatie en via de mails die je elkaar stuurt. Als je echt op zoek bent naar Mr(s) Right, dan komt er na mislukte date nummer zoveel, een moment dat je je vragen en wensen direct kenbaar maakt voordat je elkaar ontmoet. Als de ander niet serieus ingaat op jouw kinderwens bijvoorbeeld, is dat misschien heel jammer, maar wel goed om te weten voordat je je hoopvol begeeft naar een eerste date. Ook blijkt dat de meer anonieme manier van online communiceren, tot meer openheid leidt dan face-to-face het geval zou zijn. Deze directe en duidelijke communicatie lijkt zich dus in een eventuele relatie voor te zetten. Mocht je De Ware nog niet ontmoet hebben, weet dan dat elk gesprek of ontmoeting je laat inzien wat je wel/niet wilt en je hopelijk een stapje dichterbij die ene overslaande vonk brengt!

* ‘Dating apps are making marriages stronger’, The Wallstreet Journal, 31 augustus 2019

** Gepubliceerd in: Proceedings of the National Academy of Sciences

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: