nieuwe vrienden

Nieuwe vrienden maken als volwassene – hoe doe je dat?

Ik zit momenteel in Melbourne, Australië. Een paar weken geleden ben ik hiernaartoe verhuisd om een nieuw leven te beginnen. Ik ken hier helemaal niemand en voel ik me soms best alleen. Toen mijn redacteur me vroeg een artikel te schrijven over hoe je als volwassene vrienden maakt had ze geen beter onderwerp kunnen bedenken. Dat is nou namelijk precies wat ik hier probeer te doen.

Deel uitmaken van een gemeenschap is voor de mens een basisbehoefte. Mensen zijn kuddedieren en zonder kudde om bij te horen voelen we ons verloren. Iedereen die gedurende bepaalde periodes geen goeie vrienden heeft gehad weet hoe moeilijk het is, hoe vernederend het kan voelen alleen te zijn (alhoewel er natuurlijk helemaal niks vreemds aan is!).

Het ís gewoon moeilijk vrienden te maken als volwassene, ongeacht of je nog steeds in je geboorteplaats woont of zoals ik naar een ander land bent gegaan. Mensen hebben over het algemeen een hechte vriendenkring en omdat iedereen probeert zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor zijn gezin, werk, de sportschool etc., lukt het niet altijd nieuwe mensen te ontmoeten. Vaak moet je er zelf een beetje bovenop zitten en niet wachten totdat iemand anders het initiatief neemt.

Alleen zijn is natuurlijk niet de enige reden om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien ga je al sinds je schooltijd met dezelfde vriendengroep om en vind je dat het tijd wordt voor wat afwisseling? Of misschien zoek je iemand met dezelfde passie voor een bepaald vak of iemand waar je je Spaans mee kan oefenen? Redenen te over! Hier volgen mijn beste tips om nieuwe vrienden te maken.

Online daten

Een datingwebsite (HappyPancake natuurlijk!) kan je net zo goed gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen zonder dat je op zoek bent naar een relatie. Zo kan je ’daten’ zonder druk. Wie weet worden jullie wel vrienden voor het leven! Een van mijn beste vrienden heb ik op een datingsite ontmoet.

Word lid van een Facebookgroep

Er is een Facebookgroep voor ALLES: ’Biologisch Moestuinieren’, ’Haken en breien voor beginners en gevorderden’, ’Zelfkledingmaken Koffie- en Ontmoetingshoek’ en noem maar op. Zoek een groep die het best bij jou past, schrijf een leuk berichtje waarin je jezelf voorstelt en vraag of iemand een kopje koffie met je wil drinken.

In de sportschool

Maak een praatje met die leuke meid of jongen uit je spinningklas of de receptionist van de yogastudio. Heb je jouw ’eigen’ sportschool gevonden kan je op een relaxte manier nieuwe contacten leggen.

Op je werk

Schroom niet nieuwe collega’s te vragen samen te gaan lunchen of neem de moeite meer te praten met de collega’s die je aardig vindt. Ook altijd leuk is het voorstellen van een after-workborrel op het intranet of de Facebookpagina van je werk (of je schrijft het lekker ouderwets op het whiteboard op kantoor).

Alleen uitgaan

Misschien lijkt dit je wat eng, maar dat is vaak alleen de eerste keer zo. Er is niks geks aan in je eentje een kop koffie of een biertje drinken. Met een beetje geluk ontmoet je iemand waar je gezellig mee kan kletsen, en gebeurt dat niet is het ook geen ramp. Als je alleen maar alleen thuis op de bank zit gebeurt er helemaal nooit wat, dat is een ding wat zeker is.

Zoek advertenties

De meesten onder ons hebben in hun tienerjaren hobby’s gehad die inmiddels om verschillende redenen in de vergetelheid zijn geraakt. Misschien heb je wel in een band gespeeld, gedanst, hield je van skaten of toneelspelen. Zou het niet leuk zijn dat weer op te pakken? Zoek online naar mensen die naar jou op zoek zijn!

Een avondcursus

De ideale manier nieuwe mensen te leren kennen is het volgen van een cursus, maar natuurlijk geen thuisstudie. Volg een kookcursus, taalcursus, een workshop schilderen; de mogelijkheden zijn eindeloos. Je bent nooit te oud om te leren! Kijk bijvoorbeeld bij de Volksuniversiteit.

Nederlandse vereniging in het buitenland

Ben je in het buitenland en zoek je landgenoten kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een Nederlandse vereniging. Ideaal om de Nederlandse feestdagen in ere te houden en nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn natuurlijk ook Belgische clubs voor Vlamingen in het buitenland.

Beter een goede buur…

Waarom probeer je niet wat meer contact te zoeken met je buren? De volgende keer dat je die aardige buurman of -vrouw tegenkomt, trek je stoute schoenen aan en stel jezelf fatsoenlijk voor. Of hang een briefje in de hal van je flat voor een gezamenlijke barbecue.

Wat zijn jouw beste tips nieuwe mensen te ontmoeten?

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: