Screen Shot 2019-11-27 at 08.46.40

Merry Everything & a Happy Always

De decembermaand staat weer voor de deur met haar etentjes, Sinterklaasgedichten, tradities en kado’s onder de kerstboom. Nog even en je hebt toegezegd om oom Henk op te halen voor het kerstdiner dat een kilometertje of honderd verderop plaatsvindt bij opa en oma en “ja hoor, ik zal ook wel het voorgerecht meenemen, veganistisch geen probleem, want jaahaaa ik weet nog wel – nadat het daar tijdens vorig Kerstdiner uitentreuren over ging – dat tante Wilma alle dierlijke ingrediënten heeft afgezworen.” Wat als je dit jaar eens geen zin hebt in dit alles? Misschien is je relatie net uit en kun je het (nog) niet opbrengen om vrolijk te doen? Of ben je het zat om als single aan te schuiven bij allemaal blij ogende stelletjes?

Gezellig en sociaal meedoen is één ding, maar het kan toch niet de bedoeling zijn om het gevoel te hebben dat je pas op 1 januari wanneer december achter de rug is, eindelijk kunt uitademen? Volgens psycholoog en coach Marjon Bohré is het lastig om trouw te blijven aan je eigen behoefte, omdat we als mens een soort voorgeprogrammeerd verlangen hebben om erbij te horen.* Juist omdat je niemand wil teleurstellen, wring je je in allerlei bochten om geaccepteerd te worden wat uiteraard energie kost. Als je je eigen behoeften opzijschuift, kun je je niet opladen, wat je misschien wel extra nodig hebt in geval van een gebroken hart. 

Wil je niet geleefd worden, bedenk dan nu alvast waar je dit jaar behoefte aan hebt voordat je wordt overvallen met een mail dat jij dit jaar een Sinterklaasgedicht mag schrijven voor neef Sander. Misschien wil jij liever met een zak pepernoten en je beste vriend(in) die ook vrijgezel is, naar de bioscoop. Of blijf je liever op de bank hangen zodat je kan blijven chatten met die leukerd die je op een online datingsite hebt ontmoet. Als je het niet makkelijk vindt om op te komen voor je eigen behoeftes, bedenk dan dat anderhalf uur in de auto met de altijd mopperende oom Henk of een Sinterklaasgedicht schrijven voor je saaie neef Sander, ook niet eenvoudig is.  

Waarom wachten met het uitvoeren van je voornemens voor het nieuwe jaar die er kort gezegd op neer zullen komen dat je goed voor jezelf gaat zorgen? Daar kun je ook al nu mee beginnen door te doen waar jij behoefte aan hebt! Helemaal niets doen, een account aanmaken op een datingsite als medicijn tegen hartzeer of lekker naar de kroeg met je (al dan niet vrijgezelle) vrienden? Wat het ook wordt, een fijne en liefdevolle decembermaand gewenst!

* Uit artikel: ‘Zullen we het dit jaar anders doen?’, Psychologie Magazine, 7 november 2019

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: