Screen Shot 2019-08-06 at 22.07.33

Meer intimiteit in je relatie: 5 voorbeelden

Bij zowel intimiteit als seksualiteit gaat het om één zijn met de ander, in vertrouwen verbinding maken en zonder reserves contact maken met elkaar.

Ook al zijn intimiteit en seksualiteit twee vormen van verbondenheid, ze zijn niet hetzelfde. Seksualiteit hoeft niet eens hetzelfde te zijn als lichamelijke intimiteit. Voorbeelden van dat laatste zijn masseren en knuffelen. Bij geestelijke intimiteit gaat het bijvoorbeeld om je gevoelens en emoties delen. Het woord intimiteit komt uit het Latijn ‘intimum’ en dat betekent je binnenste, je innerlijke kern. Voorwaarde om met iemand intiem te kunnen zijn, is dat je eerst moet weten wie je zelf in wezen bent. Alleen dan kun je jezelf blootgeven en de ander toelaten.

Intimiteit heeft alles met vertrouwen te maken. Hoe bijzonder voelt het als je iemand iets durft toe te vertrouwen, als je de moed voelt om datgene te vertellen wat je niet met iedereen wilt delen. En als iemand jou iets toevertrouwt, voel je de toenadering en voel je je speciaal voor die ander. 

Een intiem moment kan ontstaan tijdens een etentje bij kaarslicht, maar ook onverwacht als je naast elkaar op de bank zit of hand in hand over straat loopt. De meeste mensen willen graag gezien worden door die ene persoon die zij graag zien. Hier komt de behoefte aan intimiteit om de hoek kijken. Door relatietherapeuten wordt erop gewezen dat een gebrek aan intimiteit tot irritaties kan leiden waardoor er binnen een relatie een vicieuze cirkel kan ontstaan. Die irritaties maken het namelijk nog moeilijker om intimiteit tussen elkaar te creëren met alle gevolgen van dien. Hieronder volgen een paar tips voor intieme momenten.

1-Deel wat er in je omgaat: hierbij valt te denken aan het delen van je toekomstplannen, onzekerheden en dromen. 

2-Luisteren: nog niet zo eenvoudig om met je volle aandacht te luisteren waarbij je op het juiste moment de juiste opmerking maakt.

3-Herinneringen ophalen: of het nu goede of minder goede herinneringen zijn, het gaat om het bevestigen van jullie gedeelde verhaal.

4-Zeg vaker ‘dank je wel’: met een bedankje geef je aan dat je iets niet vanzelfsprekend vindt en dat de ander je blij maakt met iets.

5-Kijk elkaar in de ogen: ze zeggen niet voor niets dat ogen de spiegels van de ziel zijn. Enne…was je aan het begin van jullie relatie juist niet verliefd geworden op die ogen? Nou dan!

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: