Screen Shot 2019-04-18 at 07.37.54

Liefdestaal 5: Liefdevolle aanrakingen

Favoriete bezigheden van jullie Blijde Pannenkoeken zijn onder meer op de bank hangen of een wandeling maken. Als men deze activiteiten ook nog eens kan doen door dicht tegen een knapperd aan te liggen of door hand in hand met een lieverd te lopen, maakt het niet uit dat de bank te krap is of dat er een harde wind waait op het strand. Waar het om gaat, is dat men die ene leuke persoon aanraakt en dicht naast zich voelt. Aanrakingen in relaties doen nu eenmaal meer dan we denken. Liefdevolle aanrakingen hebben een positief effect op onze gezondheid, verminderen onze stress en zorgen voor gevoelens van verbondenheid.

Als we knuffelen komt in onze hersenen het hormoon oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Bij moeders zorgt dit stofje onder andere voor een sterk hechtingsgevoel met de baby, maar ook tussen twee geliefden zorgt dit hormoon voor een sterkere band. Ook wordt bij aanraking van de huid endorfine, het gelukshormoon, aangemaakt. Endorfine zorgt dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling.

Hoewel de effecten van aanrakingen voor een ieder positief lijken, zijn ze voor sommigen cruciaal om zich geliefd te voelen in een relatie. Voor hen is “liefdevolle aanraking” de eerste liefdestaal zoals Gary Chapman beschrijft in zijn best-seller “De vijf liefdestalen”. Andere liefdestalen worden gesproken door hen die een innerlijke behoefte hebben aan positieve woorden, quality time, cadeautjes of behulpzaamheid. Als jouw partners voorkeur uitgaat naar aanrakingen, dan kan een vrijpartij net zoveel betekenis hebben als elkaar omhelzen of gewoonweg naast elkaar liggen en elkaars lichaamswarmte voelen.

Als het alledaagse leven je in beslag neemt en je vergeet elkaar aan te raken, voel je je al snel minder verbonden met elkaar. Wetenschappers ontdekten dat er een optimale streelsnelheid is: niet te langzaam en niet te vlug, dan wordt ons emotionele brein het sterkst geactiveerd. Inmiddels is ook meer bekend over hoezeer onze verwachtingen onbewust een rol spelen bij een streling. Als die komt van iemand door wie we graag worden aangeraakt, stelt ons brein de huid een graadje gevoeliger af. Maar laten we – los van alle wetenschappelijk bewezen positieve effecten van aanrakingen – vooral niet uit oog verliezen hoe heerlijk het kan zijn om iemand die je heel leuk vindt, aan te raken. Geniet dus vooral!

* “Raak me aan – Het magische effect van lichamelijk contact”, Psychologie Magazine (augustus 2015)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: