Screen Shot 2019-04-06 at 08.47.50

Liefdestaal 4: Elkaar helpen

Voor iedereen die zich aanmeldt op een datingsite zijn de verwachtingen anders, maar het is niet gek om te stellen dat een grote meerderheid (al dan niet stilletjes) hoopt op een liefde die dit keer wel de ware blijkt te zijn. Simpel gezegd, dromen velen van “huisje-boompje-beestje”. Het zal echter niemand verbazen dat in het huisje ook een stofzuiger staat die zo nu en dan ter hand moet worden genomen, het boompje in een tuin staat met gras dat wekelijks gemaaid moet worden en het beestje graag uitgelaten wil worden, ook op gure, regenachtige avonden. 

Hiermee zijn we aangekomen bij ‘behulpzaamheid’ als een van de liefdestalen zoals besproken door Gary Chapman in zijn boek “De vijf talen van de liefde”. Als je partner deze liefdestaal heeft, voelt hij/zij jouw liefde met name als je iets doet voor hem/haar. Dit hoeven geen grootse gebaren te zijn, maar kunnen eenvoudige huishoudelijke klusjes zijn. Waar het om gaat is dat je de tafel dekt met liefde of de schuur opruimt wetende dat je je partner er blij mee maakt. Andere liefdestalen die Chapman beschrijft zijn: positieve woorden, quality time, cadeaus en lichamelijke aanraking. En hoewel ‘behulpzaamheid’ planning en moeite kost, hoeft het echt niet veel tijd te kosten (de afwasmachine uitruimen bijv.) terwijl bij ‘quality time’ een langere tijdsperiode juist een pre is.

Als je het gevoel hebt dat je al van alles in en rond het huis doet, maar dat het nooit genoeg is, is er een kans dat je partner juist met andere dingen geholpen wil worden. Misschien heb je uren op je knieën gezeten om de tuin onkruid-vrij te maken, maar ziet je partner er tegenop om na een werkdag nog achter de vuren te moeten gaan staan en zou hij/zij meer geholpen zijn als jij een lekkere maaltijd voor jullie kookt. Ga er vooral eens voor zitten om te bespreken wat de ander wil (uiteraard nadat jij een kop koffie voor jullie hebt gemaakt ;>) en wat jij – realistisch gezien – kan doen. Hierbij geldt dat – zoals Chapman benadrukt – we de ander weliswaar kunnen vragen iets te doen, maar dat we het nooit kunnen eisen van die persoon. Een verzoek geeft richting aan liefde, maar een eis stopt de liefdesstroom.

En hoewel je bij iemand met de liefdestaal “positieve woorden” niet genoeg met (lieve) woorden kan strooien, geldt voor degene die liefde voelt door ‘behulpzaamheid’ vooral de uitdrukking “geen woorden maar daden”! Dus hup, niet getreuzeld en aan de slag!

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: