Liefdestaal 3: Verras je geliefde met een cadeau
Cadeaus zijn visuele symbolen van liefde. Kinderen geven van jongs af aan cadeautjes aan hun ouders (denk hierbij aan zelf geplukte madeliefjes met zoān kort steeltje dat ze niet in een vaasje passen). Het ultieme cadeau tussen geliefden is de trouwring die om elkaars vinger wordt geschoven. De emotionele betekenis van een trouwring komt eveneens sterk tot uiting als deze wordt afgedaan ten teken dat de relatie voorbij is.
Gary Chapman doet in zijn bestseller āDe vijf talen van de liefdeā uit de doeken hoe we bij de verschillende liefdestalen van positieve woorden, quality-time, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking uitgedaagd worden iets van ons zelf te geven. Het element van ‘geven’ komt echter het sterkst tot uiting bij de liefdestaal van cadeaus. Hiermee bedoelt hij dat als een man zijn liefde toont door zijn vrouw complimenten te geven (āpositieve woordenā), zij toch aan zijn liefde voor haar kan twijfelen als hij haar niet zo nu en dan verrast met een cadeau. Volgens Chapman spreken de partners elkaars liefdestaal niet en is het van belang dat zij zich leren uitdrukken in de liefdestaal van de ander.
Vervolgens gaat Chapman in op de situatie dat je misschien tot het type behoort die het niet makkelijk vindt om geld uit te geven aan jezelf of een ander? Die houding kun je makkelijker laten varen als je weet dat door een cadeau te kopen voor je geliefde, je investeert in je relatie. Je partner zal zich geliefd voelen en hoogstwaarschijnlijk van blijdschap of uit dankbaarheid iets voor jou willen doen wat jullie relatie alleen maar ten goede kan komen. Iemand een cadeau geven versterkt de onderlinge band, aldus wetenschappers.
Geschenken zijn er in alle maten, kleuren en vormen. Sommige zijn duur, andere kosten niets. Geschenken kun je kopen, vinden of zelf maken. Waar het om gaat is dat je aan die ander dacht. Aan iemand die al een huis vol spullen heeft, kun je beter een ervaring geven. Volgens de psycholoog Dijksterhuis is het nadeel van materiƫle zaken dat ze een vergelijking uitlokken. Er is altijd wel een duurdere of mooiere variant van jouw cadeau. Ervaringen zijn uniek en daarom niet met elkaar te vergelijken.*
Mocht het niet je gewoonte zijn om cadeautjes te geven, is het toch zeker de moeite van het proberen waard, Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die geld aan een ander besteden gelukkiger zijn dan mensen die het uitgeven aan zichzelf.* Als dat geen win-winsituatie is!
*Uit online-artikel: āGeef je graag cadeautjes? Dit is de psychologie daarachterā, M. Sikkel (Mind, 2018)
Voor onze blog over Liefdestaal 2 verwijzen we naar:

There are no comments
Add yours