Screen Shot 2019-03-26 at 09.22.04

Liefdestaal 2: Quality time

Als je net verliefd bent, kan je geen genoeg van elkaar krijgen en doe je er alles aan om elk mogelijk moment met elkaar door te brengen. Na de eerste hevige verliefdheid, land je allebei echter weer op aarde waar (veeleisende) banen, afspraken met vrienden en zorgen voor familie je aandacht opeisen. Er blijft simpelweg minder tijd over voor elkaar.

De schrijver Gary Chapman benadrukt in zijn boek “De vijf talen van de liefde” dat tijd met elkaar doorbrengen, extra belangrijk is voor mensen die “quality time” als ‘liefdestaal’ hebben. Kort gezegd, komt het er op neer dat als er niet genoeg tijd voor elkaar wordt vrijgemaakt, deze liefdespartners zich minder geliefd voelen met alle gevolgen van dien voor de relatie. Andere liefdestalen zijn volgens Chapman positieve woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. Als een man bijvoorbeeld elke week het gras maait, maar de vrouw verlangt naar af en toe een spontane knuffel, verstaan de partners elkaars liefdestaal niet en is er werk aan de winkel. 

Tegenwoordig lijken er niet genoeg uren in een dag te zitten voor alles wat we moeten dan wel willen doen. Tijd vrij maken voor je relatie is niet altijd even eenvoudig, maar als je allebei moeite doet om dat wel voor elkaar te krijgen, spreekt daar attentie en affectie uit. Het spreekt voor zich dat als je besluit om samen een avond thuis door te brengen, je niet die tijd gebruikt om de laatste updates op Facebook te bekijken, maar dat je er echt met je volle aandacht voor die ander bent. 

Een goed gesprek is de manier om ervaringen en gedachten met elkaar te delen. Om de ander (nog) beter leren kennen, is het van belang zonder onderbrekingen te luisteren naar wat de ander vertelt. Het luisteren kun je nog versterken door oprecht geïnteresseerde vragen te stellen. Zoals bij positieve woorden de nadruk ligt op wat we zeggen, wordt bij een goed gesprek benadrukt wat we horen.

Samen iets ondernemen wat je allebei leuk vindt, schept een gevoel van saamhorigheid. Altijd leuk om een romantisch weekendje te boeken of een je aan te melden voor een cursus salsa, maar “klein en fijn” kan ook genoeglijk zijn door bijvoorbeeld op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan of één keer per week samen een maaltijd te bereiden. Een bijkomend voordeel is dat door samen dingen doen, je gezamenlijke herinneringen schept waar je jaren later nog op terug kan kijken.

Daarbij komt dat gezamenlijke activiteiten niet alleen lucht en plezier in je relatie blazen, maar ook tegenwicht bieden tegen al die (werk)verplichtingen die je tijd kosten! 

Voor onze eerdere blog over de liefdestaal van positieve woorden, verwijzen we naar: 


“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: