Screen Shot 2019-11-18 at 13.26.28

Liefdestaal 1: Een compliment kost niets

Wat staat die blouse je leuk! Wat fijn dat je op tijd bent! Jij bent echt zo cool! 

Wie vindt het niet leuk om een compliment te krijgen? Het klopje op je schouder, de pluim op je hoed en het gouden randje om je dag. Complimenten zijn krachtige woorden om liefde mee te communiceren en dus ook tussen geliefden van groot belang.

Het belang van positieve woorden wordt uit de doeken gedaan in de best-seller “De vijf talen van de liefde” van Gary Chapman. Volgens Chapman geven mensen op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Naast positieve woorden die in deze blog worden besproken, zijn dat quality-time, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. Als de ene partner zich uitdrukt in een andere taal die de ander niet begrijpt, komt de liefde niet over. Een man neemt bijvoorbeeld elke week een grote bos rozen mee naar huis, maar de vrouw wil eigenlijk heel graag dat hij het gras maait. Het gaat erom dat partners elkaars liefdestaal leren spreken.

Als de liefdestaal van jouw geliefde gevormd wordt door positieve woorden, zijn er vele mogelijkheden en het voordeel is dat ze nog gratis zijn ook. Een complimentje maken als hij/zij van de kapper terugkomt, drukt letterlijk uit dat je de ander “ziet”. Bemoedigende woorden (“Waarom ga je niet weer aquarellen/volleyballen/gedichten schrijven, want daar was je toch altijd goed in?”) kunnen iemand net dat zetje geven om iets leuks aan zijn/haar leven toe te voegen. Een andere vorm van positieve woorden zijn die waaruit je waardering blijkt (“Wat is je lasagne weer goed gelukt!”) zodat de ander de volgende keer weer zin heeft om de keuken in te duiken. Het gaat er hier dus niet om dat jij weer lekker eten voorgeschoteld krijgt, maar dat je de lieflijke woorden uitspreekt om je partner blij te maken. Als je partner hier zo blij van wordt dat hij/zij met plezier weer een Italiaans maal op tafel tovert, is dat alleen maar mooi meegenomen. 

Niet iedereen vindt het even makkelijk om lieve woorden uit te spreken. Als dat voor jou het geval is, koop dan bijvoorbeeld een leuke kaart en schrijf daar op wat je moeilijk vindt om hardop te zeggen (bijvoorbeeld: “Ik vind jou zo leuk dat ik er stil van ben!”…ik geef het je gewoon als gratis tip mee). Als je elkaar via online dating hebt ontmoet, kan dat je zelfvertrouwen geven want een ontmoeting via een datingsite is bij uitstek de plek waar alles met woorden begint. Je hebt vast je interesse getoond of op een of andere manier positieve woorden geschreven anders was het nooit tot een date in real life gekomen. 

Hier past een compliment aan jou: “goed gedaan, ga zo door!”

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: