Screen Shot 2019-10-27 at 21.28.09

Liefde kent geen leeftijd

Als levende wezens van vlees en bloed hebben we zuurstof, eten en drinken nodig om fysiek te overleven. Om ook emotioneel te overleven, voeden we ons met liefde, wat al begint als je een hulpeloze baby bent. Mensen overleven door verbintenissen aan te gaan met anderen en velen van ons willen graag samen zijn met een partner om liefde te geven en te ontvangen, maar ook voor bevestiging en steun. Hierbij maakt het geen verschil of je 20 of 81 jaar oud bent. Dat ook ouderen op zoek naar liefde, zich begeven in de wereld van online dating, wordt mooi weergegeven in de vierdelige video-serie van Faber en Frankhuizen, met de titel ‘Nooit te oud’.*

De groep ouderen op datingsites (ja, ook op HappyPancake!) groeit gestaag waar twee oorzaken voor worden gegeven. Ten eerste zijn er simpelweg meer ouderen. Ten tweede komt het door een cultuurverandering. Vroeger was het not done om op zoek te gaan naar een nieuwe liefde als 50-plusser die veelal single waren vanwege het overlijden van hun partner (echtscheidingen kwamen toen minder vaak voor). De strenge moraal van weleer bewijst dat vroeger echt niet alles beter was, want dat is nu gelukkig totaal anders. 

Volgens een deskundige gedragen zestigers zich vaak als twintigers. ‘Voor dertigers is het doel doorgaans samenwonen en kinderen. Zestigers hebben die fase achter de rug en zijn net als twintigers op zoek naar aandacht en avontuur.’ Daarbij komt dat senioren tegenwoordig goed met computers kunnen omgaan. Wel was er volgens een van de video-makers een verschil met jongeren, namelijk dat ouderen elkaars stem móéten horen voor de eerste date. ‘Bij jongeren is het chatten, appen, afspreken. Ouderen vonden dat je toch niet gaat afspreken met iemand van wie je de stem nog nooit hebt gehoord?’

Soms zijn het vooral de (volwassen) kinderen van senioren die vreemd aankijken tegen hun datende en verliefde vader of moeder. Maar als je de wensen en verlangens van de geïnterviewden hoort, klinkt dat zeker niet vreemd – en ook niet onbekend – in de oren. Zo zegt een kloeke dame van in de tachtig: ’Iemand die op je wacht en vraagt waar je bent. Dat is een fijn idee.’ Dat komt overeen met de zin die vaak in presentaties voorkomt: ‘Ik ben op zoek naar iemand om bij thuis te komen.’ Een andere heer op leeftijd vat zijn zoektocht naar liefde als volgt samen: ‘Je moet 100 kikkers kussen om die ene prinses te vinden.’ En wie herkent zich niet in de opmerking van een zeer zelfstandige oudere dame: ‘Ik kan me best redden alleen, maar ik vind het niet leuk.’ Anders gezegd: met zijn tweeën is het allemaal leuker.’ En dan maakt het dus helemaal niets uit of je begin twintig of eind zeventig bent!

*https://www.volkskrant.nl/video/kanalen/mensen~c476/series/nooit-te-oud-online-daten-op-latere-leeftijd~s2040. Zie ook het artikel ‘Nooit te oud’, Volkskrant 4 september 2019.

“onlineThere are 2 comments

Add yours
  1. Stefanie

    Helemaal mee akkoord! Liefde is universeel en voor alle leeftijden!

    Heb zelf mijn eigen moeder zien avonturen in het online-daten. Tinder was niets voor haar, maar er zijn een aantal websites die het iets serieuzer aanpakken, en hier heeft ze leuke ervaringen kunnen opdoen. Ze heeft verschillende dates gehad met leuke mannen, en is uiteindelijk zo ook haar huidige vriend tegen gekomen.

    Vijfitg-plussers zijn inderdaad niet meer op zoek naar het huisje-boompje-beestje verhaal maar er zit toch ook nog wat verschil met twintigers. Ze willen graag iemand tegenkomen waarmee ze samen oud kunnen worden. Dit was ook de grootste angst die ik bij mijn eigen moeder heb gezien, om alleen oud te worden en vervolgens alleen te sterven.

    Maar het was heerlijk om mijn moeder een tweede jeugd te zien beleven, en weer verliefd te worden als een puber. Liefde kan en mag op alle leeftijden!


Post a new comment

%d bloggers like this: