Screen Shot 2019-02-15 at 09.00.50

Liefde is een werkwoord

Om een liefdesrelatie leuk en spannend te houden, moet je er wel wat voor doen zoals hem verrassen met kaartjes voor een concert van zijn favoriete DJ of niet vergeten te vragen hoe haar functioneringsgesprek ging. In die zin is de liefde een werkwoord. Al voordat er gesproken kan worden van een relatie is er trouwens ook werk aan de (liefdes)winkel en moeten de mouwen opgestroopt worden om met heel je hart te kiezen voor The One. Hieronder vier fases tijdens de pre-relatie (prela) waarin jij – al dan niet met enige hulp van Cupido – aan de bak moet.

1. Moed verzamelen om online te gaan daten…Het kan onwennig aanvoelen en misschien vind je het nog een hele klus om een leuke foto van jezelf te vinden. En oh, dan moet je jezelf ook nog aanprijzen in een presentatie? Pff, wat een gedoe maar ja als die tekst er eenmaal staat, helpt het wel om met gelijkgestemden in contact te komen.

2. Niet te hard van stapel lopen…Zo zeg, die ene signor/signorina heeft niet alleen een profielfoto die prettig is om naar te kijken, maar is ook nog eens grappig in zijn/haar mails. Niet eenvoudig maar toch is het nu zaak om je hoofd koel te houden en niet meteen te denken aan het uitzoeken van een trouwjurk of wat voor een leuke moeder ze zou zijn voor je kinderen. Eerst maar een date of twee, drie, vier.

3. Cupido heeft raak geschoten…Geen houden aan, jullie zijn verliefd! Met hartkloppingen, zweethanden, vlinders in je buik verandert het menselijk lichaam bij verliefdheid in een kleine chemische fabriek, zoals professor Ravesloot het geheim van de liefde ontrafelt.* Het effect lijkt op het euforische gevoel na het gebruik van een drugs en ja, het kan net zo verslavend zijn (telkens kijken of hij/zij al een appie heeft gestuurd).

4. Keerzijde…Allemaal leuk en aardig, maar al die chemische processen leveren ook stress op. Het lichaam maakt anderhalf keer zoveel cortisol (stresshormoon) aan. Je slaapt en eet bijvoorbeeld minder en tegelijkertijd kan verliefdheid ook verwarrend zijn.

Zoals een verliefdheid met haar achtbaan aan emoties, overgaat in ‘houden van’, zo gaat een pre-relatie over in een relatie. Alle tijd en moeite die je in de bovenstaande vier fases hebt gestoken, is beloond en je hebt diegene gevonden met wie je lief en leed wilt delen. Je hebt de relatie waar je misschien al lang op hoopte en je weet….nu begint het werk pas echt!

* Bron: Algemeen Dagblad, “Hard werken voor de liefde” , d.d. 9 februari 2019


“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: