Screen Shot 2019-06-27 at 22.06.01

Liefde is een vriendschap op muziek gezet*

Muziek maakt een belangrijk deel uit in het leven van heul veul mensen en dat zie je terug op een datingsite. Presentaties waarin staat dat men geen dag zonder muziek kan, favoriete interesses als ‘festivals’ en ‘concerten’ en een hele rits aan artiesten en bands die getagd worden. Als je de Nederlandse en Zweedse interesses op het gebied van muziek vergelijkt (HappyPancake komt oorspronkelijk uit Zweden en is daar de grootste datingsite), lijkt er bijna sprake van een universele muzieksmaak. In de top-5 van beide landen komen maar liefst vier artiesten overeen: Bob Marley, Metallica, Guns ’n Roses en (met stip op nummer 1) Queen!

Het wekt geen verwondering dat muziek een grote rol in vele levens speelt want “het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Muziek kan het hele brein activeren. Elk element, zoals ritme, klank, melodie en harmonie, kan invloed hebben op een specifiek deel van de hersenen.”** En dan hebben we het nog niet eens over de tekst van bepaalde nummers die in een enkele zin je eigen gemoedstoestand kunnen weergeven! En hopen we van sommige teksten stiekem niet dat iemand die ooit voor ons zal zingen? Waarschijnlijk is het nummer van John Legend een grote hit op bruiloften vanwege deze zin ‘Cause all of me loves all of you. Love your curves and all your edges, all your perfect imperfections’. En Beyoncé bezingt krachtig de wens om door iemand gezien te worden met de woorden ‘Baby it is you. You’re the one I love, you’re the one I need, you’re the only one I see’.

Natuurlijk kan muziek ook van dienst zijn om eventuele ongemakkelijke stiltes tijdens een eerste date of na een ruzie, tegen te gaan. Maar muziek gaat verder dan dat. Als je iemand vindt die je muzieksmaak deelt, is dat bijna een garantie op gedeeld plezier tijdens het bezoeken van liveoptredens of het samen zingen in de auto (een favoriete bezigheid van veel happy pancakes…’zingen onder de douche’ is ook een favoriete bezigheid, maar daar bemoeien we ons verder niet mee ;>) Van welke muziek je ook houdt, de zin ‘life is a song, love is the music’ klinkt muziekliefhebbers waarschijnlijk als muziek in de oren…

* Citaat van Joseph Campbell

** Rebecca Schaefer, neuropsycholoog (AD, 20 januari 2019)


“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: