Screen Shot 2019-03-06 at 06.14.00

Kwetsbaarheid en liefde gaan hand in hand

Tenzij je een echte Don Juan of Doña Juanita bent, brengt daten doorgaans de nodige spanning met zich mee waardoor je nóg een keer je haar goed doet of snel even met de lipgloss over je lippen gaat. Door zelfvertrouwen uit te stralen op een date, maak je een goede kans om aantrekkelijker te worden gevonden. En mocht je zelfvertrouwen ver te zoeken zijn, dan is het advies in een van onze eerdere blogs “fake it till you make it”, nog helemaal niet zo gek.

Uit onze Sunshine Stories van mensen die elkaar via HappyPancake hebben ontmoet, blijkt vaak dat beiden zenuwachtig waren toen ze elkaar voor het eerst zagen. Natuurlijk valt er iets te zeggen voor “play it cool”, maar het leven is al ingewikkeld genoeg dus waarom niet gewoon eerlijk  uitspreken naar de ander dat je best wel nerveus bent. Hoogstwaarschijnlijk kun je na die opmerking samen de spanning weglachen of voelt de ander zich zo veilig bij jou, dat hij/zij zich ook openstelt. Dan komt kwetsbaarheid om de hoek kijken.

De Amerikaanse professor Brené Brown schrijft in haar best-seller ‘De kracht van kwetsbaarheid’ wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. We hebben regelmatig het gevoel anders te zijn dan anderen (minder knap, minder goed) en schamen ons hiervoor. En dat is jammer, want volgens Brown is schaamte het grootste obstakel voor connectie met anderen. Schaamte weerhoudt ons ervan te zeggen en te doen wat we willen. Maar zolang we ons niet helemaal blootgeven kunnen we ons ook niet verbonden voelen met anderen. Dat hoeft uiteraard ook niet direct op je eerste date. Je hebt juist met elkaar afgesproken om te kijken óf je je eventueel met die persoon wilt verbinden. Niettemin door iets van jezelf laten zien, nodig je de ander daar ook toe uit en kan dit leiden tot een beginnende toenadering.

Volgens Brown ga je het leven uit de weg, wanneer je kwetsbaarheid uit de weg gaat. Leef vanuit kansen en niet vanuit beperkingen. Durf jezelf open te stellen voor anderen, durf risico’s te nemen en durf lief te hebben. Zelfs als je kwetsbaar opstellen, niet leidt tot het gewenste resultaat, kun je altijd trots op je eigen moed zijn. Als je je in de liefde kwetsbaar toont, geeft dat juist aan dat er wat op het spel staat en dat je die ander leuk vindt. En dat is echt niet iets om je voor te schamen!

Lees meer over zelfvertrouwen in onze eerdere blogs: ‘Zelfvertrouwen faken: doen of niet?’ (1 februari 2018) en ‘4 effectieve tips voor meer zelfvertrouwen tijdens het daten’ (7 mei 2018)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: