pair-3798371_1920

Kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn?

Een veelgestelde vraag; kunnen mannen en vrouwen vrienden zijn? Misschien dat je net een relatie hebt verbroken, dat je vrienden bent met een jongen waarvan je vermoedt dat hij toch iets meer wil, of dat je jaloers bent op de mannelijke vrienden van je nieuwe vriendin.

Wat de reden ook is waarom je wilt weten of mannen en vrouwen vrienden kunnen zijn, het is goed om er even wat wetenschappelijk bewijs en deskundige ervaring bij te pakken en meer inzicht te krijgen in de bijzondere dynamiek tussen mannen en vrouwen.

Want die is bijzonder. Heel bijzonder.

Onderzoek naar vriendschap tussen mannen en vrouwen

Wetenschappelijk onderzoek naar de vriendschap tussen mannen en vrouwen laat zien dat vriendschap ten eerste een subjectief begrip is. Wat betekent vriendschap voor jou? Het kan namelijk iets heel anders betekenen voor degene waar je vrienden mee bent.

Dit verschil is niet alleen aanwezig bij vriendschappen tussen hetzelfde geslacht, maar is nog groter bij vriendschappen tussen mannen en vrouwen.

Wat vinden mannen belangrijk in vriendschap?

Mannen zoeken iemand of een groep mensen waar ze af en toe gezellige dingen mee kunnen doen; een biertje drinken, een wedstrijd mee kijken, sporten.
Ze geven minder om gesprekken, ze zijn meer van de actie.
Ook wisselen ze makkelijker van vriendschappen. Is een vriend/in even uit beeld? Geen probleem, dan zoeken ze wel iemand anders om mee naar de kroeg of sportschool te gaan.

Wat vinden vrouwen belangrijk in vriendschap?

Vrouwen vinden het juist belangrijk om regelmatig contact te hebben. Dit houdt onder andere (telefoon)gesprekken in. Communicatie is een belangrijk middel om relaties te onderhouden voor vrouwen.
Ze zoeken iemand die ze kunnen vertrouwen en waarmee ze een echte band kunnen opbouwen, een zogenaamde ‘soulmate’.
Bij vrouwen gaat het meer om diepgang, om ondersteuning en emotionele interactie.

Als je uitgaat van deze verschillen, kun je eigenlijk al bedenken dat het extreem moeilijk is voor mannen en vrouwen om vrienden te zijn.

De natuurlijke drang van de mens

Mensen zijn ontworpen om zich voort te planten. Dat is nu eenmaal zo. Een heterovrouw of-man zal iemand van het tegenovergestelde geslacht altijd eerst beoordelen of ze een geschikte partner zijn. Dit gebeurt soms geheel onbewust. En soms behoorlijk bewust.

Mannen zoeken daarbij naar lichamelijke verovering, terwijl vrouwen meer op zoek zijn naar bescherming, ondersteuning en veiligheid.

Nu kan een vriendschap tussen mannen en vrouwen heus wel bestaan. Maar volgens de meeste experts en onderzoeken kan dit alleen als de doelen van de vriendschap voor beiden hetzelfde zijn. En dat is meestal niet het geval.

Tenzij ze allebei een gezonde relatie hebben en er geen seksuele spanning is, dan kan het wel. Maar ook als er ooit iets in het verleden is gebeurd op seksueel gebied, dan is de kans groot dat in ieder geval één van de twee de al dan niet stiekeme gedachte blijft hebben over een rendez-vous in de slaapkamer.

Nu zijn er altijd uitzonderingen, dus ga nu niet als een gek je vriendin stalken en eisen dat ze haar Facebook vriendenlijst halveert.

Wat vind jij hiervan? Heb jij een andere mening? Laat het hieronder weten in de comments, we horen graag van je.

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: