Screen Shot 2020-01-29 at 14.08.17

Kleine momenten met elkaar delen

Wat is romantischer? Een man die een mooie vogel in het bos aanwijst aan zijn geliefde of een week vakantie op de Bahama’s? Als de vrouw omhoog tuurt en vervolgens zegt ‘Dat is inderdaad een bijzondere vogel’, kan dit meer romantiek opleveren dan een weekje op een hagelwit strand. Dit is – kort gezegd  – waar de stelling van de psycholoog Gottman op neerkomt.* Juist door die kleine, schijnbaar nutteloze opmerkingen houden stellen contact met elkaar en blijven ze op elkaar gericht. Zoals Gottman zegt: ‘Hoe gek het ook klinkt, het is goed voor de romantiek als een vrouw in de supermarkt aan haar man vraagt: ‘Hebben we nog boter?’ en de man zegt: ‘Ik weet het niet. Ik neem voor de zekerheid wel wat mee’, in plaats van apathisch zijn schouders op te halen. Mensen vragen via kleine opmerkingen hun partner regelmatig om steun, aandacht, humor of genegenheid. Als de ander daarop reageert, versterk je de emotionele band en leg je de basis voor verdere romantiek.

Gottman onderscheidt twee oorzaken voor wanneer het minder lukt om als stel op elkaar gericht te blijven.

  1. De ene partner ziet het verlangen van de ander over het hoofd, omdat dit is verpakt in negatieve emoties. Dit is bijvoorbeeld het geval als de vrouw chagrijnig tegen de man zegt ‘Je zal ook nooit eens uit je zelf de tafel afruimen.’ In plaats van dat de man antwoordt ‘En jij vult nooit de benzinetank bij’, zal het de sfeer ten goede komen als hij zegt ‘Je hebt gelijk, sorry’, waarna zij waarschijnlijk wel zal snappen dat ze haar vraag anders had kunnen formuleren.
  2. Afleiding door sociale media is voor velen een onbewuste gewoonte geworden die het moeilijk(er) maakt om aandacht te hebben in het hier en nu voor de persoon naast je.

Als het lukt om je op elkaar te richten, wordt er een wederzijds vertrouwen gekweekt. Je geeft met je reactie immers aan dat je waardeert wat de ander zegt of denkt. Zo zal je relatie baat hebben als jullie aan het eind van de dag tijd vrij maken om de dag door te nemen. Door te luisteren naar elkaars successen of irritaties van de dag, praat je de stress van je af en verstevig je jullie band. Onderschat dus niet de waarde van het delen van kleine momenten. Want als jij op de Bahama’s een mooie vogel aan je liefje wil laten zien die vervolgens met haar/zijn ogen dicht op een ligbed ligt te zonnebaden, mist die ander niet alleen de vogel, maar missen jullie beiden een gedeeld moment.

* Uit het boek: “De Zeven pijlers van een goede relatie”, John Gottman

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: