Screen Shot 2019-08-14 at 19.00.36

Jaloezie binnen een relatie: is dat erg?

Iedereen heeft er (in meer of mindere mate) weleens last van en niemand zit er op te wachten: jaloezie! Je vriend praat net iets te vaak naar jouw zin over die vrouwelijke collega en de slimme ideeën die ze telkens aandraagt tijdens de managementvergadering. Of je vriendin lacht op dat feestje iets te hard om de grapjes van haar studiegenoot die net iets te nonchalant af en toe zijn hand op de haar arm legt. Gedachtes die door je hoofd spoken zijn ben ik minder aantrekkelijk dan die ander of ben ik niet zo’n interessante gesprekspartner? Kort samengevat komen al je onaangename overpeinzingen neer op de vraag: vindt hij/zij mij (nog) wel een goede partner?

In het Christendom wordt jaloezie gezien als een van de zeven hoofdzonden, terwijl iedereen toch het gevoel kent. Er bestaat zelfs de uitdrukking “groen zien van jaloezie” en het kan voelen als een allesverlammende kramp die tot veel gepieker (met name tijdens slapeloze nachten) kan leiden. Dat jaloezie alleen voor zou komen in monogame relaties is een fabeltje. Ook in ‘open relaties’ kan een van de partners last hebben van ‘minnenijd’ zoals jaloezie met een ouderwets woord wordt omschreven. Als je snel jaloers bent zonder een duidelijk reden en dit leidt tot kruisverhoren van je partner (“Waar ben je geweest? Met wie was je daar?”) en/of het checken van zijn/haar telefoon, dan is dat wel problematisch. 

Een steek van jaloezie echter voelt iedereen weleens en kan ook positief zijn: je gaat (iets) meer je best doen in de relatie. Niet alleen omdat je wilt beschermen wat waardevol voor je is, maar misschien ook omdat je je weer gerealiseerd hebt hoe blij je bent om je partner in je leven te hebben en je dat geluk niet als vanzelfsprekend beschouwt. Misschien zijn je jaloerse gevoelens een signaal om eens dieper te kijken naar je eventueel beperkte zelfvertrouwen of negatief zelfbeeld. Neem vooral de tijd om na te gaan waar je jaloezie vandaan komt en probeer niet te reageren vanuit een eerste impuls. Het is niet verkeerd om het gevoel bij jezelf te houden, maar realiseer je wel dat het iets is van de relatie en dus van jullie samen. Jaloers zijn is menselijk, maar zo lang je het in alle eerlijkheid kan toegeven en er met je partner over kan praten, is het iets wat ook weer kan verdwijnen en zelfs jullie relatie kan verdiepen. 

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: