Screen Shot 2019-12-23 at 22.12.40

In 36 vragen naar de liefde?

Nu het nieuwe jaar zijn intrede heeft gedaan, is het moment aangebroken om vol frisse moed en energie je goede voornemens in de praktijk te brengen. Lukt het om ’s avonds niet meer op je telefoon te kijken of dagelijks twee liter water op te slobberen? En had je je ook niet voorgenomen om dit jaar je liefde te vinden? Je aanmelden op een datingsite is een heel goede eerste stap, maar hoe dan verder?

Misschien kunnen de 36 vragen van psycholoog Arthur Aron je op weg helpen. Voor zijn onderzoek liet hij twee onbekenden (man en vrouw, beiden op zoek naar een partner) elkaar 36 vragen stellen*. De vragen variëren van ‘zou je beroemd willen zijn?’ tot ‘hoe is je relatie met je moeder?’ en ‘wanneer heb je voor het laatst gehuild?’ De vragen zijn zo opgebouwd dat je bij de beantwoording ervan, steeds meer van je zelf laat zien. Iedereen heeft een standaardverhaal over zichzelf dat je vertelt aan vreemden en kennissen, maar deze vragen maken het onmogelijk om vast te houden aan dat verhaal. De vragen zijn diep en persoonlijk waardoor jij en je gesprekspartner sneller een intimiteit zullen delen, die jullie anders pas na weken of maanden bereiken.

Met de beantwoording van de vragen, zijn jullie er nog niet! Vervolgens is het de bedoeling om elkaar vier minuten lang zwijgend in de ogen te kijken. Een mooie manier om erachter te komen hoe lang vier minuten eigenlijk duren (lang!). De hamvraag is of het echt zal werken als je dit allemaal doet? De schrijfster van het artikel ‘To fall in love, do this’ heeft het experiment met succes (!) uitgeprobeerd**. Wel met die kanttekening dat ze de man aan wie ze de 36 vragen stelde, al oppervlakkig kende en hij haar wel leuk had geleken. Volgens haar leerde de vragen over en weer je niet alleen iets over de ander maar ook zeker over jezelf. Het spannendste van elkaar in de ogen kijken, vond ze dat je ziet dat een ander je ziet.

Natuurlijk doet de biologie in de vorm van feromonen en hormonen hun werk op de achtergrond, maar het bovenstaande stappenplan leidt tot vertrouwen en intimiteit die – hoe je het wendt of keert – de pijlers zijn om een relatie op te bouwen. Mochten deze vragen niet leiden tot een liefdesrelatie, dan houd je er misschien een leuke vriendschap aan over. Ook niet gek voor het nieuwe jaar, toch?

*De 36 vragen van Arthur Aron:

1. Als je iedereen kon kiezen in de hele wereld, met wie zou je een keertje willen dineren en waarom?

2. Wil je beroemd worden? Op welke manier?

3. Heb je ooit wel eens gerepeteerd wat je gaat zeggen voordat je iemand ging bellen? Waarom?

4. Hoe zou de “perfecte” dag voor jou eruit zien?

5. Wanneer heb je voor het laatst hardop gezongen terwijl je alleen was? En wanneer voor iemand anders?

6. Als je 90 zou worden en mocht kiezen of je de laatst 60 jaar van je leven ofwel de geest ofwel het lichaam van een 30-jarige mocht houden, wat zou je dan kiezen?

7. Heb je een geheim voorgevoel over hoe je zult sterven?

8. Noem drie dingen die jij en je date met elkaar gemeen lijken te hebben.

9. Waarvoor in je leven voel je je het meest dankbaar?

10. Als je nog zou kunnen kiezen om iets aan de manier waarop je opgevoed ben te veranderen, wat zou dat dan zijn?

11. Vertel je date zo gedetailleerd mogelijk je levensverhaal in 4 minuten.

12. Als je morgen wakker zou worden en je zou ’s nachts één vaardigheid of eigenschap ontwikkeld hebben, wat zou deze dan zijn?

13. Als een kristallen bol je de waarheid over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou je dan willen weten?

14. Is er iets waarvan je lange tijd hebt gedroomd om dat te gaan doen? Waarom heb je het niet gedaan?

15. Wat is de grootste prestatie van je leven?

16. Wat vind je het belangrijkste in een vriendschap?

17. Wat is je mooiste herinnering?

18. Wat is je meest verschrikkelijke herinnering?

19. Als je wist dat je binnen een jaar plotseling zou sterven, zou je iets aan de manier waarop je nu leeft veranderen? Waarom?

20. Wat betekent vriendschap voor jou?

21. Welke rol spelen liefde en affectie in jouw leven?

22. Vertel om de beurt wat jij als een positieve eigenschap of kenmerk van je date ziet. Vertel in totaal vijf dingen over elkaar.

23. Hoe hecht en warm was het gezin waar je opgegroeid bent? Heb je het gevoel dat je kindertijd gelukkiger was dan dat van de meeste andere mensen?

24. Hoe ervaar je je relatie met je moeder?

25. Doe elk drie “wij” uitspraken die kloppen voor jou en je date op dit moment. Bijvoorbeeld, “We zijn beiden in deze ruimte en voelen ons …”

26. Vul deze zin aan: “Ik wou dat ik iemand had aan wie ik kon vertellen dat …”

27. Als je goed bevriend zou worden met je date, wat is dan belangrijk voor hem of haar om te weten over jou.

28. Vertel wat je leuk vindt aan je date. Wees deze keer heel eerlijk, zeg ook de dingen die je misschien niet zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.

29. Vertel over een gênant moment in je leven aan je date.

30. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in de aanwezigheid van een andere persoon? En alleen?

31. Vertel je date iets dat je nu al leuk aan hem of haar vindt.

32. Wat zijn voor jou zaken die te ernstig zijn om grapjes over te maken?

33. Als je deze avond zou sterven zonder de mogelijkheid om ook maar met iemand te communiceren, waarvan zou je het meest spijt hebben dat je dat niet gezegd hebt? Waarom heb je dat deze persoon nog niet verteld.

34. Je huis, met alles wat je bezit, vliegt in brand. Nadat je je dierbaren en huisdieren hebt gered, heb je nog net de tijd om één laatste voorwerp uit je huis te redden. Wat zou dit zijn? Waarom?

35. Van alle mensen in je familie, wiens dood zou je het meest erg vinden? Waarom?

36. Vertel een persoonlijk probleem en vraag advies van je date over hoe hij of zij het aanpakken zou. Vraag ook aan je date om tegen jou te vertellen wat zijn of haar indruk is over de mate waarin het probleem dat je hebt gekozen, je gevoelsmatig raakt.

Uit het onderzoek “The Experimental Generation of Interpersonal Closeness”, professor A. Aron in Personality and Social Psychology Bulletin (1997)

**Uit artikel ‘To fall in love, do this’, M. Catron, The New York Times (9 januari 2015)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: