Screen Shot 2019-01-25 at 17.54.25

(Hooggespannen) verwachtingen

‘Het brein is één grote verwachtingsmachine,’ aldus de filosoof Daniel Dennett. Dingen verwachten helpt ons bij het inspelen op de toekomst, waardoor we het leven soepeler kunnen laten verlopen. Dat speelt al bij iets heel alledaags als fietsen: doordat we verwachten dat we anders zullen omvallen, laten we ons wiel niet te veel naar één kant hellen.*

Online dating is een terrein waar je op alle mogelijke manieren met verwachtingen te maken krijgt. Wat verwacht je bijvoorbeeld te vinden als je een account hebt aangemaakt? Ben je tevreden als je nieuwe mensen ontmoet met wie je eens naar de bioscoop of een museum kan gaan? Of ben je vastbesloten die ene knappe man te vinden voor naast jou in die roomkleurige satijnen trouwjurk?

Het is precies wat De Eerste Date zo spannend maakt. Niet alleen gaat het erom of die ander aan jouw verwachtingen voldoet, maar ook of jij past in het beeld dat die ander van jou heeft. (Wederzijdse) verwachtingen zorgen ervoor dat je nog even in de spiegel kijkt om je haar goed te doen of nog een keer je openingszin oefent.

Het komt voor dat jullie het tijdens de eerste ontmoeting allebei weten: hij/zij voldoet volledig aan je verwachtingen! Hij is nog knapper dan op zijn foto en zij is ook IRL heel grappig. Het is alsof de hemel openbreekt, rozenblaadjes naar beneden dwarrelen en witte duiven rondjes vliegen boven jullie hoofd. Gefeliciteerd, jullie gaan vast door naar de volgende ronde/date!

Het tegenovergestelde van het sprookjes-scenario doet zich uiteraard ook voor. Ze had weliswaar in haar presentatie geschreven dat ze van lekker eten hield, maar om nou meteen een duur sterren-restaurant voor te stellen voor een date? Of natuurlijk voel je je gevleid als hij je een compliment geeft over je luisterend oor, maar dat hij alleen maar over zijn ex zit te praten? Je had iets anders verwacht, jammer, maar niet het einde van de wereld.

Natuurlijk is het goed om te weten wat je zoekt (en wat je níet zoekt!), maar met te hooggespannen verwachtingen geef je die ander én jezelf weinig kans. Misschien blijk je iemand leuk te vinden om andere onverwachte redenen, misschien duurt het iets langer voordat jullie allebei loskomen in een gesprek. 

Net als bij fietsen, val je niet direct om als je je wiel iets schuin houdt. Probeer op een ontspannen manier eens een andere benadering. Wie weet, brengt het je in een onverwachte hoek…die onverwachte hoek waarvan ze vaak zeggen dat je juist daar de liefde vindt.

* Bron: Psychologie Magazine, 1 januari 2015

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: