Screen Shot 2020-01-11 at 09.54.35

Hoe goed ken jij je partner?

Of je nou op een datingsite of in de kroeg iemand ontmoet, soms krijg je het gevoel ‘yes, die persoon wil ik leren kennen!’ In het begin krijg je zere vingers van het typen van alle vragen die je stelt of praat je je schor in het café om boven de muziek uit te komen met alle gespreksonderwerpen die voorbijkomen. Mocht er inderdaad een relatie voortvloeien uit die eerste gesprekken, dan komt op een gegeven moment Het Dagelijkse Leven om de hoek kijken. Dan gaan de dialogen veelal over wie de boodschappen doet en over “heb je nou nog niet de garage gebeld?!” Maar hoe zit het dan met oprechte belangstelling in elkaar?  Voeren jullie ondanks de waan van de dag, nog steeds gesprekken die ertoe doen?

Uit onderzoek van de psycholoog Gottman* is gebleken dat vriendschap de basis is voor een succesvolle relatie. Vriendschap is niet alleen maar aardig tegen elkaar zijn. Het betekent dat je ook werkelijk weet wat er in de innerlijke wereld van de ander omgaat. Je kent zijn of haar stress, zorgen, verlangens, dromen en aspiraties. Dat staat op je liefdeskaart: dat deel van de hersenen waarin je alle relevante informatie over je partner opslaat. In succesvolle relaties is er een dergelijk actief proces van contact onderhouden, van informatie die dagelijks wordt vastgelegd.

Kun jij bijvoorbeeld drie belangrijke gebeurtenissen in je partners leven, noemen? Als hij van heavy metal houdt, weet jij dan zijn favoriete band? Ken je de naam van de collega aan wie zij een hekel heeft? Met andere woorden, zijn jullie op de hoogte van elkaars wereld? Weet je welke dressing hij lekker vindt in de salade en hoe drinkt zij haar koffie het liefst? Het gaat niet alleen om de grote gebeurtenissen, maar misschien juist om het kleine. Waarom is het belangrijk om dit allemaal van je partner te weten? Omdat het gaat om dingen die belangrijk zijn voor je partner!  

Uiteindelijk gaat het in een relatie om het gevoel om gekend en begrepen te worden. Zonder liefdeskaart kun je je partner niet echt kennen. En als je iemand niet goed kent, kun je die persoon dan werkelijk liefhebben?

* Uit het boek: “De Zeven pijlers van een goede relatie”, John Gottman (het boek bevat tevens uitgebreide lijsten met vragen die je elkaar kunt stellen om jullie ‘liefdeskaarten’ op peil te brengen)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: