Screen Shot 2019-11-30 at 08.12.10

Heeft een reboundrelatie ook voordelen?

“Begin er niet aan!” Deze woorden hoor je al snel als iemand zegt “ah, het is maar een rebound”. Een reboundrelatie is een ‘troostrelatie’ nadat een eerdere relatie is uitgegaan en je eigenlijk nog in de fase van verdriet om de breakup zit. Het idee is dat je je oude zeer moet verwerken, voordat je vrolijk en blij aan een andere nieuwe relatie begint. Eerst alle wrok en bitterheid om wat eerder fout is gegaan, achter je laten om vol goede zin en opgeheven hoofd een nieuwe, romantische toekomst tegemoet te treden. Zit er dan geen enkel voordeel aan een reboundrelatie?

Volgens de Amerikaanse psychologe Brumbaugh (City University of NY) hoeft een reboundrelatie niet alleen maar negatief te zijn.* Volgens haar voelt iemand die snel na een breuk in een nieuwe relatie stapt, zich zelfverzekerder, aantrekkelijker en geliefder. Ook seksuologe en relatietherapeute De Bie somt een aantal positieve kanten van een reboundrelatie op. Het is toch mooi meegenomen dat wanneer jij je down voelt, er iemand is die naar je luistert en je complimentjes geeft. Daarnaast kan doordat je vlak na een relatiebreuk extra kwetsbaar bent, er snel(ler) een gevoel van diepe verbondenheid met een nieuw persoon ontstaan. Ook geeft het daten en alles wat daarbij komt kijken (een nieuwe lippenstift kopen of een restaurant boeken), al te welkome afleiding van je verdriet. Verder kan een nieuwe relatie dienen als ‘reality check’: veel mensen zijn namelijk bang na een lange relatie dat ze nooit meer iemand zullen ontmoeten, maar door een nieuwe relatie weet je dat je heus (absoluut, echt, beslist!) nog wel iemand anders vindt en niet zal ‘overschieten’. 

Wel is het van belang om je af te vragen wat je aantrekt in je nieuwe liefde. Men gaat namelijk meestal op zoek naar bepaalde wensen en verwachtingen die men in een vorige relatie gemist heeft. Misschien verlang je hevig naar diepgaande gesprekken, omdat je die niet voerde met je ex of hoopte je in je vorige relatie tevergeefs dat jullie samen naar de sportschool zouden gaan. De keerzijde kan zijn dat als je je eenmaal weer sterker voelt en je die nieuwe persoon niet meer nodig hebt, zo’n relatie vaak stukloopt. Als je voor jezelf bepaald hebt dat de nieuwe lief niet in je leven is ter compensatie van eerder onvervulde verlangens, raak dan vooral niet in paniek als je die nieuwe persoon – online of IRL – snel tegenkomt. Go with the flow & go for it! 

* Uit het artikel: ‘Zoek snel een nieuw lief’, Knack (23 oktober 2019)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: