Screen Shot 2019-12-18 at 08.19.14

Goede voornemens voor een ‘gezonde relatie’

Met het nieuwe jaar voor de deur is het ook weer tijd voor goede voornemens. Waarschijnlijk zien veel voornemens op een goede gezondheid: vaker naar de sportschool, elke dag een wandelingetje in de frisse buitenlucht en oh ja, was er ook niet iets met minder inname van suiker? Als je in een relatie zit, ga je – naar ik mag aannemen – ook voor een ‘gezonde relatie’ dus waarom maken jij en je geliefde niet gezamenlijk voornemens voor het komende jaar? Relatietherapeut Simone Bose helpt jullie op weg met de volgende tips*:

Wees dankbaar

Spreek met elkaar af om regelmatig je dankbaarheid naar elkaar uit te spreken. Dat hoeft niet per se diep en filosofisch als ‘ik ben het universum dankbaar dat het ons heeft samengebracht’. Het kan ook iets alledaags betreffen zoals ‘wat lief dat je een kop thee voor me hebt gemaakt’ of ‘fijn dat jij de bioscoopkaartjes hebt geregeld’. 

Bespreek je persoonlijke doel

Door aan je wederhelft te laten weten wat je doel voor het nieuwe jaar is, geef je je voornemen niet alleen een officieel tintje, maar kun je ook bespreken hoe de ander je kan ondersteunen bij het behalen van je doel. Als een van jullie wil overstappen naar veganisme, dan is het handig om te bespreken of er nog biefstukken in de keuken gebakken zullen worden. Of als de een dit jaar een sportieve vakantie wil, dan kun je de ander daar beter over informeren voordat de jaarlijkse strandvakantie geboekt wordt.  

Stel een gezamenlijk doel op

Uiteraard hoef je niet allebei veganist te worden of een wandelvakantie leuk te vinden, want ieder vooral zijn/haar eigen ding! Toch is ook leuk om iets gezamenlijk te plannen voor het nieuwe jaar. Misschien willen jullie allebei de salsa leren dansen of een cursus volgen over hoe je het perfecte kopje koffie zet. Een goede reden om tijd voor elkaar vrij te maken!

Leer over elkaar

Praat over iets anders dan de dagelijkse koetjes en kalfjes. Vraag eens dieper naar bijvoorbeeld je partners jeugd, cultuur of familie. Waarom niet eens per week een thema-etentje inplannen: Wat is je ambitie? Waar kan je echt niet tegen? Misschien krijg je via deze gesprekken meer inzicht in je partners emoties wat tot meer begrip kan leiden tijdens ruzies. 

Het nieuwe jaar begint over een paar dagen dus waarom gaan jij en je partner er niet even voor zitten om jullie relatievoornemens voor 2020 door te nemen onder het genot van een kaasplankje of een zelfgebakken appeltaart… Het kan nog net, want dat voornemen over gezond eten gaat toch pas over een paar dagen in!

*Gebaseerd op het artikel: ’The relationship resolutions every couple should make’, P. Gilmour (Cosmopolitan, 31 december 2018)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: