Screen Shot 2019-09-15 at 08.44.47

Goed ruzie maken is zo slecht nog niet

Stellen die zeggen dat ze nooit ruzie hebben? Hoe doen ze dat toch om altijd de lieve vrede te bewaren? Vraag jij je dat ook weleens af als je weer eens met je handen in het haar zit over de ruzie die je de vorige avond met je vriend had over …ja, over wat eigenlijk?

Misschien helpt het in barre en boze tijden om te weten dat het niet altijd een slecht teken hoeft te zijn als stellen regelmatig ruzie maken. Eens goed ruzie maken, geeft niet alleen lucht, maar helpt ook om de zaak op scherp te zetten en problemen duidelijk te maken, aldus Mariko Visserman (relatie-onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam*). Problemen zullen er altijd zijn dus probeer ze vooral niet uit de weg te gaan want daar is nog nooit een probleem door opgelost.

Een flinke ruzie kan je ook iets opleveren, namelijk intimiteit doordat je iets van jezelf laat zien en iets over de ander leert.** Niemand is dol op ruzie maken wat te maken heeft met angst om verlaten of uitgesloten te worden. Zou hij/zij me nog wel leuk vinden als ik hier een punt van maak? En ook al zou je de strijd liever uit de weg gaan, uiteindelijk gaat een ruzie over het aangeven van grenzen. En de winst die daar te behalen valt is doordat je de ander laat weten waar die liggen, die persoon er in de toekomst rekening mee kan houden. 

Misschien lukt het niet meteen om naar elkaars standpunt te luisteren. Het is helemaal niet erg om daar wat tijd overheen te laten gaan. Sterker nog: het is zelfs erg wijs om de gemoederen eerst te laten bedaren. Maar als jullie een conflict samen tot een goed einde kunnen brengen, zorgt dat voor meer onderling begrip en wordt jullie relatie alleen maar sterker. Bedenk vooral wat je uiteindelijk wilt bereiken: wil je gelijk krijgen of wil je gelukkig zijn? Je geluk boven je gelijk plaatsen, kan op den duur weleens het beste resultaat geven. Met andere woorden: do you want to be right or do you want to be happy?

* ’Lang leve de liefde’, Quest (januari 2018)

** ‘Zo maak je een ruzie met je lief nuttig’, Happinez (online artikel)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: