Screen Shot 2020-01-29 at 09.13.08

Genegenheid en respect in de liefde

Genegenheid en respect koesteren voor je partner, worden tezamen als de belangrijkste pijlers gezien voor een goede relatie.* Nu hoor ik je denken ā€˜ ja dat ligt nogal voor de hand, want natuurlijk vinden mensen in een goede relatie elkaar leukā€™. Het belang van genegenheid en respect gaat echter dieper. Wanneer er namelijk onenigheid is tussen twee geliefden, helpen deze positieve gevoelens om je partner niet met misprijzen of minachting te benaderen. En dat helpt om te voorkomen dat de ruzie in een neerwaartse spiraal terecht komt met alle mogelijke gevolgen van dien voor jullie relatie. 

Of er genegenheid en respect aanwezig is tussen twee geliefden, valt af te leiden of er tijdens ruzies gebruik wordt gemaakt van zogenaamde ā€˜herstelpogingenā€™. Gottman geeft in zijn boek het voorbeeld van Olivia en Nathaniel die ruzie hebben over welke auto ze zullen kopen. Zij wil een degelijke auto, hij vindt dat saai en wil een jeep. De ruzie loopt hoog op en als je hen zou horen, zou je ernstig aan hun relatie gaan twijfelen. Maar plotseling zet Olivia haar handen in haar zij en steekt in een imitatie van hun vierjarige zoontje, haar tong uit. Hij ziet het aankomen en is haar net voor. Dan schieten ze alle twee in de lach en is de spanning over. Een dergelijke ā€˜herstelpogingā€™ voorkomt dat conflicten uit de hand loopt en is volgens Gottman het geheime wapen van ā€˜emotioneel intelligenteā€™ paren.

Als stellen midden in een relatiecrisis zitten, zullen ze niet een positieve beoordeling van hun relatie geven. Daarom is een goede toets om te zien of genegenheid en respect nog intact zijn, door te kijken hoe de partners hun gezamenlijke verleden beoordelen. Kijken ze met plezier terug op hun huwelijksreis, op vakanties, op de tijd dat de kinderen klein waren? Ook als het stel in een crisis verkeert, is het een goed teken als ze met liefde terugkijken op de voorbije jaren. Genegenheid en respect zijn dan nog aanwezig. Maar als ze zich niet eens meer herinneren wat er nou eigenlijk zo leuk is geweest in al die tijd, kun je er zeker van zijn dat de relatie ernstig gevaar loopt.

De mate van aanwezigheid van genegenheid en respect is een goede graadmeter voor de kwaliteit van een liefdesrelatie. Het geeft echt niet als je soms gek van elkaar wordt, zolang de basis maar goed is en jullie elkaar diep van binnen koesteren.

* Uit het boek: ā€œDe Zeven pijlers van een goede relatieā€, John Gottman

ā€œonlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: