Screen Shot 2019-05-02 at 09.05.01

Gelijkgestemden of tegenpolen?

Wat is bepalend voor de emotionele aantrekkingskracht tussen twee mensen? Er is uiteraard de fysieke aantrekkingskracht* waarbij iemands gezicht of lichaam de doorslag kan geven, maar wat is de kracht van iemands innerlijk die de ander kan betoveren? Het gaat hierbij om karaktereigenschappen, maar ook interesses en visie op het leven vormen het wezen van een persoon. Als uiterlijk je bij elkaar brengt en innerlijk je bij elkaar houdt, wat is dan cruciaal qua innerlijk om het vuur te laten branden? Zijn het gelijkgestemde zielen of toch tegenpolen die elkaar aantrekken in de liefde? Zijn mensen op zoek naar de overeenkomsten met zichzelf en willen ze zichzelf in de andere herkennen? Of vinden ze juist het onbekende spannend en aantrekkelijk en zijn ze op zoek naar een aanvulling op zichzelf? De meningen lijken nogal verdeeld over dit onderwerp.

In zijn boek ‘Liefde aan het werk’ (2014) schrijft de Vlaamse relatietherapeut Alfons Vansteenwegen dat het ideaal van tegenpolen die elkaar perfect aanvullen achterhaald is. Onderzoek wijst telkens opnieuw uit dat partners tevredener zijn in hun relatie naarmate hun gemeenschappelijke basis groter is. Vansteenwegen schrijft verder dat partners met een vergelijkbare achtergrond en eenzelfde visie op opvoeding en budgetbesteding elkaar beter begrijpen en vlotter gezamenlijke beslissingen nemen dan partners die enorm verschillen. Zo bezien, is een presentatietekst op een datingsite niet alleen een manier om jezelf voor te stellen, maar ook om aan te geven wat je achtergrond is waarin een ander zich hopelijk dusdanig herkent dat hij/zij een chat met je begint. Hetzelfde geldt voor de interesses die je kunt aanklikken, zoals bijvoorbeeld ‘motorrijden’ of ‘tuinieren’ waarbij niet zelden wordt opgemerkt “het zou leuk zijn als je je hier in herkent”. 

Maar hoe zit het dan met die spannende tegenstellingen in de liefde waardoor je nieuwe dingen probeert? Misschien dat je je vliegangst overwint om een verre reis te maken met je nieuwe vlam of laat je juist de luxe hotels eens achterwege om romantisch met je avontuurlijke amant in de vrije natuur kamperen. Wellicht zoeken we in onze vriendschappen naar herkenning en overeenkomsten, maar geldt voor liefdesrelaties dat mensen juist bloeien én groeien dankzij tegenstellingen. Dat het bij online dating niet alleen om “soort zoekt soort” gaat, blijkt uit teksten als “het zou leuk zijn als je je eigen bezigheden hebt” en “ik ben op zoek naar een aanvulling op mijn leven”.

Of jullie nu gelijkgezinde of totaal verschillende personen zijn, het recept voor een perfecte relatie is niet te geven. Als Cupido jullie eenmaal heeft geraakt, maakt het niet uit of zijn pijlen waren gedoopt in herkenning ín de ander of verwondering óver de ander. 

*Wat voor (kleding)smaak hebben de gebruikers van HappyPancake? Lees hierover op http://bit.ly/interesseModeBeauty

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: