Screen Shot 2019-11-19 at 10.15.52

Fotofilters fraai: ja/nee?

Iedereen wil er op zijn/haar best uitzien, in het dagelijkse leven en misschien nog wel meer als je gaat online daten. Hoe dat “best” eruitziet is voor iedereen weer anders.

Sommigen krijgen er geen genoeg van om zijn/haar foto met een (Snapchat)filter op te leuken. Van konijnenoren tot poezensnuiten, roze sterrenkransen als halo’s om hoofden en niet te vergeten De Brillen. Er komen werkelijk heel wat ronde, reuzebrillen voorbij in de vrolijke wereld van online dating! Minder duidelijk wordt het wanneer er filters worden gebruikt waarmee de kleur van de ogen wordt veranderd of de huid gladder wordt getoond.

Tegenover de Fotofilter Fanclub bevinden zich de mensen die al in hun presentatie bij wijze van waarschuwing aan potentiële matches, meedelen “Laat die filters vooral achterwege!” De mensen in deze “Fotofilters-Foetsie-groep” zijn onder te verdelen in zij die filters enigszins kinderachtig vinden, variërend tot zij die een mogelijke match graag au naturel willen zien. Misschien zien de aanhangers van de Fotofilters-Foetsie-gedachte liever geen gebruik van gefotoshopte gezichten om toekomstige teleurstellingen tijdens een eerste date te voorkomen. Vaak heeft het ook te maken met de gedachte van die Dove-reclame van jaren geleden “Je bent mooier dan je denkt!”.

En in dat laatste hebben ze gelijk, want onderzoek heeft uitgewezen dat je je eigen snufferd nooit ziet zoals een ander. Je eigen vooroordelen staan hier domweg aan in de weg. Objectief zijn over jezelf is eigenlijk onmogelijk, misschien wel mede vanwege je geheime, onbereikbare verlangens zoals hoge jukbeenderen à la Angelina Jolie dan wel de brede kaaklijn van Patrick Dempsey.

Dat neemt niet weg, dat sommigen het gewoon grappig vinden om filters te gebruiken of misschien voelen ze zich met een filter over hun profielfoto net iets zekerder om die stap naar online daten wèl te zetten. Dat mag, uiteraard! Wees je er alleen wel van bewust dat niemand er in het dagelijkse leven gefilterd uitziet. Jij niet, je toekomstige date niet en Angelina Jolie evenmin!

Enne… houd er rekening mee dat de herfst in aantocht is en dus de kans om met verwaaide haren dan wel uitgelopen mascara op je eerste date aan te komen, aanzienlijk zal toenemen. Het verschil tussen een strakke, egale huid en een rood, verregend hoofd kan dan wel heel groot zijn. Tegen een Hollandse najaarsstorm zijn zelfs geen guitige konijnenoren opgewassen!

 

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: