Screen Shot 2019-12-11 at 08.32.50

EHBO voor ruzie met je partner (1): Time out

Zelfs als je een relatie hebt met de leukste man of vrouw die je ooit bent tegengekomen, vertel ik je (hopelijk!) niets nieuws dat als je wat langer bij elkaar bent, er weleens wat spanning tussen jullie kan ontstaan. Stel je het geval voor dat je samen bent uitgenodigd om al borrelend met vrienden de week af te sluiten. Hartstikke leuk toch? Zeker heel leuk… totdat vriend(in)lief iets te lang bij die ene knappe man/vrouw blijft plakken en het er sterk op begint te lijken dat hij/zij al je blikken die seinen ‘nu wil ik naar huis’, negeert. Eenmaal samen thuis ontplof je: ‘Waarom ontweek je me de hele tijd? Had je het zo druk met die ander?’ en ‘Je wist toch dat ik trek had en op tijd wilde eten?’ De antwoorden van je partner zijn al even fraai: ‘Wat ben je weer jaloers?’ en ‘Je hebt trek? Ja, trek om ruzie met mij te maken, zul je bedoelen’.

Oorzaak nummer 1 dat je niet meer hoort wat die ander zegt, is het gevoel van dreiging.* Je voelt je niet alleen kwetsbaar in je liefdesrelatie die je op andere momenten juist zo gelukkig gemaakt, maar ook om jezelf te kunnen zijn. Zal die ander me nog steeds leuk vinden als ik mijn grenzen aangeef? Je emotionele brein draait op volle toeren en je neocortex, dat deel in je hersenen dat ervoor zorgt dat je logisch kan redeneren, slaat op tilt. Nu helder nadenken niet meer lukt, zit er maar één ding op: een time-out nemen om de stresshormonen in je lijf te laten bedaren. Als je afstand neemt om af te koelen, zal na een minuut of twintig de stress gezakt zijn waardoor het gemakkelijker zal zijn om verder te praten. 

Het kan ook helpen om je ‘tegengesteld te gedragen’. Wanneer je glimlacht in plaats van fronst, denken je ­hersenen namelijk dat je niet meer boos bent en zal de woede afnemen.** En anders misschien wel de boosheid van je partner die jou opeens glimlachend voor je ziet!

Mocht je even een wandelingetje gaan maken om te kalmeren, spreek dat dan wel uit naar je partner die anders kan denken dat je voorgoed het huis verlaten hebt. Enne, nog een laatste tip… als je toch een blokje om gaat, haal dan meteen wat te eten op bij de pizzeria… is dat probleem ook de wereld uit!

*Uit artikel ‘Ik hoor je’, Francisca Kramer (Libelle 11 juli 2019)

**Uit artikel ‘Zo ga je in je relatie beter om met emoties’, Pieternel Dijkstra (Psychologie Magazine, online)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: