Screen Shot 2019-12-15 at 22.19.11

EHBO voor ruzie met je partner (4): Vermijd deze valkuilen

Sommige mensen zien ruzie met hun partner als een manier om de lucht te klaren en een nieuwe start te maken. Anderen doen er alles aan om een ruzie met hun geliefde uit de weg te gaan. Hoe dan ook, in elke relatie is het weleens hommeles en lijkt gekibbel nu eenmaal bij de liefde te horen. Eerder blogden we dat in geval van een mogelijke kift het kan helpen om een time out te nemen, het gesprek op een positieve manier te beginnen en kritisch te kijken naar je eigen aandeel. Als je de onderstaande valkuilen* ook nog weet te vermijden, kun je het gesprek misschien ‘gewoon’ de goede kant op sturen. 

  • Allerlei onderwerpen erbij halen waardoor de ander overspoeld raakt

Je partner is bijvoorbeeld verre van blij dat je vergeten was op tijd thuis te komen voor een etentje. Als je antwoord dan voornamelijk bestaat uit uitleggen hoe druk het op je werk is en dat het je doet denken aan die bijna-burn-out van vorig jaar, dan ga je voorbij aan het hier en nu van je partners probleem. Ingaan op zijn/haar gevoel en excuses maken is al moeilijk genoeg. Keep it simple!

  • Invullen voor de ander

Je vindt het bijvoorbeeld niet leuk dat je vriend(in) niet mee wil naar de jaarlijkse reünie van jouw familie en je roept uit ‘je doet echt alles om mijn zussen te ontlopen’. Probeer er niet van uit te gaan dat je weet wat de ander denkt of voelt. Misschien is je partner gewoon moe of wil hij/zij extra tijd aan werk besteden. 

  • “Ja-maar” on repeat

Telkens als je geliefde wil uitleggen hoe hij/zij zich voelt dat je niet gevraagd hebt naar zijn/haar sollicitatiegesprek, antwoord je “ja, maar ik heb wel aan je gedacht” en “ja, maar ik wist al dat het goed zou gaan”. Je bent een kei in steeds iets te vinden om ertegen in te brengen, maar echt luisteren naar hoe het voor de ander is, is nog wel voor verbetering vatbaar. 

Emotioneel gebeurt er zoveel tijdens lastige gesprekken met je partner (om over oplaaiende ruzies nog maar niet te spreken), dat het niet eenvoudig is om alle wijze lessen in acht te nemen. Misschien is het een idee om de hier besproken valkuilen op een rustig moment met je geliefde te bespreken. Maakt een van jullie zich hier ‘schuldig’ aan of zijn er andere valkuilen die wellicht op tafel komen? Als je er nu samen om kan lachen, kunnen jullie elkaar er later in het heetst van de strijd aan helpen herinneren. “Pas op schat, val nou niet weer in die valkuil…”

*Uit artikel ‘Ik hoor je’, Francisca Kramer (Libelle 11 juli 2019)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: