Screen Shot 2019-12-22 at 08.07.35

EHBO voor ruzie met je partner (3): Je kwetsbaar opstellen

Als alles koek en ei is tussen jou en je schattebout, weet je donders goed dat er een kern van waarheid schuilt in de uitdrukking waar er twee kijven, hebben er twee schuld Maar als er een keer daadwerkelijk gekijf is, dan ben je ervan overtuigd dat jij gelijk hebt en de schuld toch echt bij de ander ligt. Voordat de verwijten in het rond vliegen en je je schattebout minder schattig begint te vinden, zou je kunnen proberen jullie ruzie van een afstand te bezien en je eigen gedrag onder de loep te nemen*. Hiertoe dien je je kwetsbaar op(en) te stellen en in staat zijn een kritische blik op je eigen gedrag te werpen. 

Als je geliefde er bijvoorbeeld van baalt dat je thuis vaak vergaderstukken voor je werk zit door te nemen, kan je eerste reactie zijn om uit te roepen dat hij/zij in het weekend altijd op pad is met zijn mountainbike. In de liefde zijn we op ons kwetsbaarst aangezien niemand ons zo kan kwetsen als onze partner, die onze zwakke plekken kent. Als dat gebeurt, voelen we ons voor gek gezet en gaan we uithalen. We zijn te trots om toe te geven dat we gekwetst zijn, dus slaan we terug met een even scherpe opmerking**. Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Hal Runkel is het belangrijk dat je weet waarom je zo boos werd – niet zelden is boosheid een emotie die uiting geeft aan een onderliggend verdriet of angst. Wanneer je weet waar de boosheid vandaan komt, hebben jij en je partner er baat bij als je dat uitlegt. Om bij bovenstaand voorbeeld te blijven, misschien heb je stress vanwege een baas die teveel van je eist of baal je zelf ook van dat extra werk juist omdat je graag met je partner in de natuur wil mountainbiken.

Als je partner iets kwetsend zegt, ben je snel geneigd in aanvalsmodus te gaan. Begrijpelijk, maar volgens Runkel kom je verder als je eerlijk toegeeft dat je gekwetst bent. Volgens Runkel kan kwetsbaarheid tonen ervoor zorgen dat de situatie niet escaleert. Onderdruk de neiging om terug te roepen en zeg in plaats daarvan ‘ouch’ of ‘au’. Het maakt je kwetsbaar, maar het toont ook duidelijk dat je niet op dit destructieve pad wil verder gaan. Het is niet zeker dat het je partner uit aanvalsmodus haalt, maar het vergroot de kans wel. Door je kwetsbaar op te stellen toon je je kracht en wie weet, verandert dat ene woordje een opkomende ruzie in een goed gesprek!

*Uit artikel ‘Ik hoor je’ van Francisca Kramer (Libelle 11 juli 2019)

**Uit artikel ‘Ouch: relationship coach reveals the one word to defuse every row’ van van Sarah Young in Independent (5 juni 2017)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: