EHBO voor ruzie met je partner (2): Positief begin van een lastig gesprek
Door vaak samen te zijn en veel te delen is het helemaal niet gek dat zelfs de meest verliefde stellen eens op het punt komen dat ze ruzie krijgen. Mocht de vlam in de pan slaan, dan is een time-out nemen zoals we eerder schreven, een goede manier om de stress in je lijf tegen te gaan, zodat na een minuut of twintig een rustig gesprek weer mogelijk is. Bij een beginnende ruzie word je vaak overvallen door een gevoel van dreiging. Misschien vond je dat je partner te lang in gesprek was met een knappe man/vrouw, maar het kan ook dat je je aangevallen voelt doordat je partner je beschuldigt.* Wat te denken van deze openingszinnen ‘heb je nou weer niet je rotzooi opgeruimd?’ of ‘je vond het niet nodig met mij te overleggen of je vanavond kan tennissen?’. Met zo’n aanval maak je het je partner moeilijk om niet dicht te slaan of terug te katten. Met een mild(er) begin kun je de toon – en daarmee ook het resultaat – van het gesprek sturen.
Een positief begin van een lastig gesprek is misschien eenvoudiger als je je ervan bewust bent dat achter elk verwijt een verlangen schuilt. Een boodschap heeft twee lagen (inhoud en gevoel) en die corresponderen (helaas!) niet altijd met elkaar. Een goed begin zou dus kunnen zijn in plaats van een verwijt te maken, je wens uit te spreken. Nu hoor ik je denken ‘euhhh, dat klinkt inderdaad toppie, maar hoe krijg ik dat voor elkaar als mijn hersenpan oververhit is?’
Op een emotioneel slimme manier zeggen wat je op je lever hebt, kan met de ‘XYZ-formule’.** Die formule houdt in: ‘Wanneer jij X doet in situatie Y voel ik mij Z.’ X slaat op specifiek gedrag van je lief (die je eventjes minder lief vindt), Y op de specifieke situatie waarin dat gedrag plaatsvond, en Z op het gevoel dat het gedrag in jou veroorzaakte. Zo klinkt het heel anders als je zegt ‘als jij je kleren niet in de wasmand doet, voelt dat alsof mijn wensen er niet toe doen’ of ‘als ik niet weet dat jij gaat tennissen, ben ik teleurgesteld dat ons avondje samen op de bank waar ik me op verheugd had, niet doorgaat’. Zo begrijpt je partner beter jouw wensen en leidt dat hopelijk tot een betere uitkomst van het gesprek. De moeite waard om te proberen, toch?
*Uit artikel ‘Ik hoor je’, Francisca Kramer (Libelle 11 juli 2019)
**Uit artikel ‘Zo ga je in je relatie beter om met emoties’, Pieternel Dijkstra (Psychologie Magazine, online)

There are no comments
Add yours