Screen Shot 2019-11-17 at 08.11.44

Een Relatie Contract als checklist voor de liefde

Zou het niet handig zijn als je in je relatie net als bij je auto, een lijst ter hand kon nemen waarop je kan afvinken of iets nog in goede staat is, dan wel een reparatie in de vorm van extra aandacht behoeft? Deze gedachte wordt nader toegelicht in een artikel over een stel dat een Relatie Contract had opgesteld waarin zij zaken van klusjes in huis tot aan verwachtingen voor de toekomst hadden vastgelegd.* Eén keer per jaar houden zij hun Relatie Contract tegen het licht en kijken ze of er wellicht iets gewijzigd moet worden.

Te denken valt bijvoorbeeld aan het uitruimen van de afwasmachine, hoe lang mogen gasten blijven logeren, de plek waar hij zijn bezwete hardloopkleren neerlegt (dus niet zomaar ergens neergooit) en de maximale tijd die zij ‘s ochtends de badkamer bezet mag houden. Een relatie contract opstellen mag misschien berekenend en weinig romantisch klinken, het idee erachter is dat elke relatie eigenlijk een vorm van overeenkomst is. Alleen bij het opstellen van een contract worden de voorwaarden expliciet gemaakt. 

Vaak wringt het in een relatie omdat een van de twee zich net iets meer aan de ander aanpast. Voor degene die zich flexibel buigt naar de ander, kan er dan minder ruimte binnen de relatie overblijven. Uiteraard is er helemaal niets mis met compromissen sluiten voor de liefde, maar is het dan niet handiger om duidelijk naar elkaar uit te spreken welke verwachtingen er over en weer bestaan? Als hij aangeeft dat hij graag iets samen doet, dan is het goed als zij begrijpt dat dat dus niet betekent om samen met een ander stel te gaan gourmetten. En ook al is zij het helemaal eens om alle rekeningen samen te delen, dan toch liever niet voor het diner op Valentijnsdag.  

Door je wensen voor een relatie aan te geven, ontdek je ook zelf wat voor jou heel gewoon is (omdat je dat bijvoorbeeld zo gewend bent uit je jeugd) dat voor de ander niet zo hoeft te zijn. Vind jij het belangrijk om samen te ontbijten? Of breng jij al je hele leven de weekenden op een sportveld door? Door dit te benoemen worden misschien niet alle problemen opgelost, maar worden een ieders wensen in ieder geval kenbaar gemaakt en erkend. 

* Artikel: ‘To stay in love, sign on the dotted line’, New York Times (23 juni 2017) door Mandy Len Catron

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: