Screen Shot 2019-10-04 at 08.24.58

Bestaat de ideale partner?

Als het klopt dat je na een eerder mislukte relatie steeds beter weet wat je wel en niet zoekt in een partner, dan zou je bij elke nieuwe relatie dichterbij je ideaalplaatje moeten komen. Wat zeg ik? Dan zou je nieuwe relatie de “nu-echt-voor-altijd-relatie” moeten zijn. Is hij dan werkelijk de man die je met weekendjes weg verrast en ook goed kan luisteren? En heb je haar inclusief gevoel voor humor en ook nog eens een goed stel hersens – nu eindelijk gevonden? In de fase van verliefdheid voelt het alsof je je droomman/-vrouw hebt getroffen en ben je ervan overtuigd dat jullie samen een gelukkige toekomst tegemoet zullen gaan.

Het is niet vreemd om de beginfase van je relatie de ander te idealiseren. Als dat niet verandert als je het stadium van verliefdheid voorbij bent, zouden er een paar alarmbellen moeten afgaan. Misschien vind je de ander zo bijzonder, omdat hij/zij eigenschappen heeft die niet jouw sterkste punten zijn, zoals bijvoorbeeld altijd vrolijk zijn of een eigen bedrijf opstarten. Als dat zo is, heeft jouw idealisering wellicht meer te maken met je lage zelfbeeld dan met de kwaliteiten van de ander. In dat geval loop je het risico zo stapelgek op (het ideaalbeeld van) die ander te zijn, dat je je meer dan honderd procent inzet voor de relatie waarbij je jezelf wegcijfert. Het gevolg kan dan zijn dat je (nog meer van) je individualiteit verliest waardoor je minderwaardig kan voelen en aldus in een neerwaartse spiraal terechtkomt. 

Zet die ander niet op een voetstuk want hij/zij is ook maar een gewone sterveling met fouten en gebreken. Misschien is die ander een eigen bedrijf begonnen omdat hij/zij zo eigenwijs is dat hij/zij niet onder een baas kan werken en natuurlijk is niemand altijd vrolijk. Iedereen heeft zijn goede en slechte eigenschappen en het is aan jullie om binnen de relatie hieraan een plek te geven. 

Toch hoeft het niet slecht te zijn om je relatie en je partner te overschatten. Volgens psychologen van de  Universiteit van Michigan (VS) blijven partners die elkaar ophemelen, langer gelukkig. Omdat ze de ander hoog inschatten, willen ze zichzelf ook voor de relatie inzetten. Doet de ander dat ook, dan blijkt het wederzijdse optimisme nog terecht ook.* Zolang je je ervan bewust bent dat de ideale partner niet bestaat, kan op een gezonde wijze idealiseren geen kwaad. Ideaal toch?

* ’Lang leve de liefde’, Quest (januari 2018)

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: