Angst om een relatie aan te gaan

Angst om een relatie aan te gaan

Na een geslaagde date zweef je op een roze wolk en alles voelt geweldig. Toch? Voor mij is het allemaal niet zo simpel. Als je iemand leuk vindt die jou ook leuk vindt, kan dat je ook een verontrustend gevoel geven.

Als je al een lange tijd single bent kom je vaak in de toeschouwersrol terecht. Ik kijk bijvoorbeeld kritisch naar de relaties van mijn vrienden en denk vaak: als ik iemand ontmoet doe ik het heel anders. Als buitenstaander zonder eigen relatie is het makkelijk praten. Theoretisch is alles nou eenmaal een stuk eenvoudiger.

Kom je iemand tegen die je leuk vindt en die hetzelfde voor jou voelt, komt de praktijk om de hoek kijken. Je bent geen toeschouwer meer, maar je bent onderdeel van de relatie. Je moet het nu zelf laten zien, en niemand anders.

Ik denk dat dit voor velen een beetje eng is. Dit zal voor een deel met gevoelens te maken hebben, omdat je misschien wel een pijnlijke liefdesgeschiedenis hebt. Durf je jezelf dan weer te geven? Een andere factor is hoe je je leven nu leidt en de compromissen die je zal moeten sluiten. Een relatie brengt veel veranderingen met zich mee. Ben je bereid je vertrouwde routines  hiervoor op te geven?

Voor mijn gevoel gebeurt het steeds vaker dat mensen afhaken als een relatie serieus begint te worden. De angst jezelf ’op te offeren’ wordt gewoonweg te groot. Om ons gedrag goed te praten beginnen we fouten te zoeken bij onze potentiële partner. ”We wonen toch eigenlijk veel te ver van elkaar vandaan om er iets van te kunnen maken?” of ”We zijn te verschillend, we kunnen er beter mee stoppen”.

Ik denk dat we onszelf beter moeten leren kennen. Vind je iemand leuk maar voel je dat je je verzet als het serieuzer wordt, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij jou en niet bij de ander. Mijn tip is niet weg te lopen maar te durven blijven staan, al voelt het nog zo ongemakkelijk. Op den duur zal je dan toch ontdekken dat met z’n tweetjes zijn zo gek nog niet is.

“onlineThere are no comments

Add yours

%d bloggers like this: