couple-fight

3 Tips om ruzie met je partner te voorkomen en op te lossen

In elke relatie, zelfs in goede relaties, komt wel eens ruzie voor. Ruzie maken is menselijk, want we hebben nu eenmaal emoties. Deze emoties lopen soms uit de hand. Je partner zegt iets of doet iets wat jij absoluut niet vindt kunnen, je ziet even zwart voor je ogen van woede en bam! Jullie hebben ruzie.

Hoewel ruzie af en toe moet kunnen, is te vaak ruzie maken slecht voor je gezondheid. Het verhoogt bepaalde stofjes (pro-inflammatoire cytokinen) in je lichaam die ontstekingen bevorderen. Bovendien heb je kans dat je relatie uitgaat. Wat nog wel veel erger kan zijn!

Hoe voorkom je ruzie en hoe los je het op? Hier volgen 3 effectieve tips die jou een waar communicatiewonder gaan maken.

Tip 1: Relax

Ja, relax. Wanneer we boos of verdrietig zijn, en dus in een stress modus schieten, zijn we veel minder goed in staat om rationeel te denken of om onze woorden helder te formuleren.

Zodra je merkt dat je echt boos wordt en je zin krijgt om je partner de huid vol te schelden of je stem te verheffen, vertel je partner dat je eventjes een blokje omgaat om af te koelen en dat jullie verder kunnen praten wanneer je weer terug bent.

Zoek een manier om te ontspannen. Maak een wandeling, doe wat ademhalingsoefeningen om rustig te worden of luister naar muziek als uitlaatklep. Daarna kun je op een rustige manier je partner weer te woord staan.

Tip 2: Stel je open voor het perspectief van je partner

Ben je ’s avonds uitgegaan met je vrienden? En je vriend of vriendin is boos op je dat je niet bent thuisgebleven omdat hij of zij een zware dag had? Vervelend. Natuurlijk is het fijner als je in een relatie vrij wordt gelaten om te doen wat je wilt.

Maar hoe zou je het zelf vinden als je partner ’s avonds laat thuis komt, naar bier ruikt en jij voelt je al heel de dag down vanwege stress op je werk?

Probeer begrip voor de ander op te brengen. Verplaats jezelf in zijn of haar situatie. Zeg zoiets als: “Ik begrijp hoe je je voelt, maar het betekent niet dat als ik met mijn vrienden ben, dat ik niet van je hou.”

Tip 3: Begrijp waarom een mens boos wordt

Er zijn over het algemeen drie diepere oorzaken waarom iemand boos wordt. Het gaat er niet om dat je voor de zoveelste keer de afwas niet hebt gedaan of een avondje met je vrienden hebt doorgebracht.

Mensen worden vaak boos omdat ze:

  • Bang zijn om verlaten te worden
  • Bang zijn om niet te worden gewaardeerd, of zelfs te worden gebruikt
  • Bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn

Wanneer je probeert te achterhalen wat er precies achter de boosheid of het verdriet schuilt, dan zul je merken dat er meer is dan dat je denkt. Dit geldt zowel voor je partner als voor jou.

Duik in de dieperliggende redenen en leer elkaar beter te begrijpen. Op die manier kunnen jullie eventuele angst bij elkaar weghalen en verdere ruzies voorkomen.

“online



There are no comments

Add yours

%d bloggers like this: