1,2,3,4,5,6,7…waar is toch mijn leuke date gebleven?
Ook al kan het leuk en spannend zijn om nieuwe contacten op te doen via een datingsite, het is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn. Het lijkt wat dat betreft net het echte leven! Heb je weleens meegemaakt dat je in een gezellig chatgesprek zat en je gesprekspartner opeens zonder enige uitleg in een digitaal zwart gat verdween? Of dat jij dacht dat de date zeer geslaagd was, maar hoor je vervolgens niets meer van hem/haar? Uiteraard hoop ik dat dit je onbekend in de oren klinkt, maar mocht het je weleens zijn overkomen, weet dan dat je niet de enige bent. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit hebben gebruikers van datingsites gevraagd naar hun ervaring met “ghosting” zoals dit verschijnsel wordt genoemd.* Uit hun onderzoek blijkt dat 85% weleens geghost is (= zonder bericht geblokkeerd worden) en 63% heeft een ander geghost. Onder de groep ondervraagden was 43% zelf eens geghost en had ook een ander geghost
Nu zijn er verschillende manieren waarop je duidelijk kan maken dat er wat jou betreft geen klik is, zoals bijvoorbeeld het simpelweg de confrontatie aangaan en zeggen dat die ander het toch niet helemaal voor jou is. Zeer duidelijk, maar natuurlijk niet zo eenvoudig. In plaats van een gesprek met de ander te voeren, kun je je ook als een lamstraal/loeder gedragen zodat de ander het wel moet uitmaken. Niet chique, maar het gebeurt. Ook niet echt deftig is om je partner te negeren of te vermijden. Ghosten is het digitaal negeren van iemand.
Uit het onderzoek komen onder andere de volgende redenen naar voren om iemand te “ghosten”.
- 67% zegt dat het aan de ander lag (niet aantrekkelijk/interessant, geen klik, onwenselijk gedrag)
- 44% gaf aan dat het aan hem/haarzelf lag (nog niet klaar voor relatie, te druk, geen zin in negatieve gevoelens ander, geen verantwoording schuldig)
Sommigen vinden dat digitaal negeren uit den boze is en dat als ‘daten weten’ is, het wel zo beleefd is om te ‘daten en laten weten’. Laat gewoon weten dat je toch iets anders zoekt. Anderen vinden stilzwijgende “ghosting” beter dan iemand in zijn/haar gezicht af te wijzen. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat alles zo nieuw is dat de sociale regels (nog) niet duidelijk zijn. Uit een poll-post op de Facebookpagina van HappyPancake blijken de meningen vrijwel gelijk verdeeld waarbij de ene helft het niet netjes vindt om geen bericht terug te sturen en de andere helft dat geen probleem vindt. Een kort break-up berichtje naar iemand sturen is een kleine moeite en ook al geeft het de ander niet veel plezier, het neemt wel de onzekerheid weg en dat is ook iets waard!
* Uit: ‘Waarom ghosten we?’, uit: Eos Psyche & Brein, Elisabeth Timmermans, oktober 2019

There are no comments
Add yours